Pridigarji majo vas radi

Izšla je spominska plošča v čast in slavo ormoških Pridigarjev.

Objavljeno
06. januar 2014 12.34
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ormoška ska in punk zasedba Pridigarji kvari slovensko mladino in starino že dobrih 25 let. Tej obletnici v čast so sami izdali kompilacijski vinilni album Retro dizajn. Kar 25 skupin, ki so jih Pridigarji s svojo religijo okužili in zastrupili, pa je pripravilo sijajno kompilacijo Pridigarji XXV – Tribute to Pridigarji, ki je izšla pri mariborski založbi Front Rock/Subkulturni azil, vsaka od sodelujočih zasedb je prispevala eno pridigarsko pesem.

Album prinaša geografsko in slogovno pisano glasbeno ponudbo, ki temelji na ostri in plesni godbi poskočnih Ormožanov ter njihovem posebnem pogledu na svet, ki ga razkrivajo v zabavnih, kritičnih in ciničnih besedilih. Med drugimi na kompilaciji sodelujejo Muškat Hamburg (Je kdo doma), Wasserdicht (Izterjevalec), Cyphre Louis (Živalska farma), Rukola (Pa kaj), Srečna mladina (Alarm), Datura (Dva metra pod zemljo), Kinzie Was a Pornstar (Mesarjev sin), Ana Pupedan (Norost), Sarkofuck (Grešni kozel), Bütli (Zlobne babice žrejo dojenčke), Superhiks (SAZAS), Tadej Vesenjak & Dežurni krivci (Mi nismo sami), Sell Out (Zombi v katakombi), Elvis Jackson (Gremo naprej) in Demolition Group (Diktatorska).

Ska punk skupina Pridigarji je nastala leta 1987 v Ormožu. Je nadaljevanje zasedbe Gnile duše, ene prvih punk skupin v Sloveniji, ki je delovala med letoma 1979 do 1983, njene skladbe so v začetku igrali tudi Pridigarji. Člani Pridigarjev so hkrati ustanovni člani ormoškega kluba Unterhund, kjer od leta 1990 domuje underground in alternativna glasba. Zdaj so v zasedbi Davorin Bešvir - Dabe (baskitara, vokal), Matej Mertik - Karči (pozavna), Sašo Barin Turica - Sale (trobenta), Andrej Rakuša - Jarek (saksofon), Domen Obilčnik (kitara), Kruno Karlovčec (bobni) in Aljoša Širovnik Vičar (hammond).

Prvi posnetek Pridigarjev, mala plošča Zadnji odcep za paleozoik, je izšel pri založbi Front Rock leta 1990. Po številnih spremembah v zasedbi so izdali prvi album Podvig z napako leta 1994. Bil je prvi izmed petih albumov, ki so izšli pri lastni založbi Ohoho Records. Drugi album Počasne preproge je sledil leta 1995, v letu 1997 pa je izid albuma Na vrat na nož sovpadal z nastopom skupine na festivalu Novi Rock v Ljubljani. Konec leta 1999 so izdali četrti album Idioti v hali slavnih, tokrat spet pri založbi Front Rock v sodelovanju z Ohoho Records. Peti album Vse ali več je bil objavljen leta 2002. Naslednji album Nizki udarci na visokem nivoju pa je izšel kar devet let pozneje, leta 2011 pri Front Rocku.

Pridigarji so zasedba, ki je večno na obrobju; tam se odlično počuti in od tam v sredino pošilja izjemne pesmi. Da te niso preslišane, je dokaz tudi kompilacija, ki so jo slovenske zasedbe namenile tem veselim Ormožanom.