Pristnost velenjskega rock‘n‘rolla

Zvečer bo na večeru YU GO! v ljubljanskem Kinu Šiška predstavitev albuma Prekletih bazar skupine Res Nulllius.

Objavljeno
08. november 2011 14.44
Posodobljeno
08. november 2011 23.15
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Kar dve desetletji je skupina Res Nullius, kar v latinščini pomeni - nikogaršnja last, zvesta svoji glasbeni usmeritvi, ki temelji na preprostem in energičnem rock'n'rollu z hipnimi vpogledi realnosti v njenih besedilih. Znana je po grobem preznojenem zvoku in sodi med vrhunske tovrstne zasedbe. Doslej je nanizala štiri izvrstne izdelke No One Can Like The Drummer Man, Dead Town Dogs, Zdravo je biti divji in Revolver ljubezni. Nedavno pa so izdali še novega Prekletih bazar, ki ga bodo predstavili danes ob 20.30 v okviru večera YU GO! v ljubljanskem Kinu Šiška. Res Nullius so kitarist Boštjan Senegačnik, bobnar Janez Marin, basist Boštjan Časl in pevec Zoran Benčič, s katerim smo se pogovarjali.

V Sloveniji imamo dve ultimativni rock'n'roll zasedbi, ki režeta najžlahtnejše rezine rock'n'rolla. Obe imata latinski imeni, ena prihaja iz Vrhnike, druga iz Velenja. Sta skupini Nic et nunc in Res Nullius kdajkoli kakorkoli sodelovali?

Dečke seveda poznamo, pravzaprav jih imam zelo rad. Sodelovali nismo nikoli. Iskreno, nikoli nismo razmišljali o tem.

Albume izdajate s krepkimi presledki. Kako v vas zorijo ideje za nove pesmi? Kakšnega hudega pritiska glasbene industrije za izdajo novega albuma gotovo nimate?

Tole v zvezi s presledki ne bi komentiral - naš problem. Za Prekletih bazar smo imeli kar nekaj skladb, ki smo se jim na koncu odrekli. Eno smo celo posneli, pa je na koncu nismo uvrstili na album. Vse skladbe smo kar nekaj časa preigravali - kar je šlo skozi filter je preživelo, ostalo je preteklost in nas več ne zanima. Pritisk glasbene industrije v Sloveniji - tudi to temo bi preskočil.

Album je nastajal v Pavarottijevem glasbenem centru v Mostarju s producentom Žaretom Pakom. Kakšen način dela ste imeli in koliko časa je trajalo?

Vse skupaj smo posneli v petih, šestih dneh. Studio smo imeli na razpolago ves dan, tako da se nam resnično ni mudilo, ni bilo kakšnega pritiska glede časa, kot se je to dogajalo na prejšnjih albumih. Glede načina dela - vse je bilo jasno od začetka. Želeli smo posneti celoten material z minimalnimi nasnemavanji in to nam je, seveda, uspelo. Tako enostavno je to pri nas.

Vam je koristilo, da ste se izolirali in posneli album v enem dihu. Je zato kaj boljši?

Ne vem, če je zaradi izolacije album kaj boljši, ampak takšen način snemanja bi priporočil vsem. Čisto ok je, če nekaj časa ne vidiš nobenega znanega obraza, razen tehle iz benda.

Besedila so veliko bolj neke vinjete, vtisi naše realnosti, kot pa neke dolgovezne zgodbe?

Strinjam se, nisem nek zgodbar. Predvsem hočem biti jasen. Izbiram besede. Ni naključij, imam idejo, imam smisel in tu ni zajebancije.

Je vaša zvestoba grobemu rock'rollu Stoogesov in podobnih, začinjenem s trohico bluesa, večna?

Večnosti se ne bi dotikal - bilo bi neodgovorno. Bogokletno, če hočeš. To kar slišiš od nas - tako se počutimo. Prekleto dvomim, da nas bo kdaj zaintrigiral rave ali kaj podobnega. Kakorkoli, ne vem kaj nas čaka za vogalom. Mogoče se bodo eno jutro zgodile spremembe v naših glavah in bomo pričeli razmišljati drugače. Signali iz vesolja in podobno - kdo bi vedel?

Koliko je sploh še prostora v tem, zgolj posnetku glasbene scene, kot jo imamo v Sloveniji, za tovrstno rock'n'roll eksplozijo. Ste obsojeni na klubske nastope?

Obsojeni so zaporniki. Po krivem ali nedolžnem. Vzamemo ponujeno in ne jadikujemo. Mi smo Res Nullius.

Biografija skupine Res Nullius

Začetki velenjske rock'n'roll skupine Res Nullius segajo v leto 1991. Takrat so odigrali v domačem mestu svoj prvi koncert. Naslednje leto so že nastopili na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na Novem rocku, kjer je bil med drugim gost legendarni Nick Cave & The Bad Seeds. Leta 1993 je izšel njihov prvenec z naslovom No One Can Like The Drummer Man, ki so ga kritiki na področju nekdanje Jugoslavije ocenili kot enega boljših rock'n'roll izdelkov zadnjih nekaj let. Sledijo redni koncerti po Sloveniji in na Hrvaškem, kjer Res Nullius nastopijo z zvenečimi imeni kot so Majke, Nova Mob in Partibrejkers.

Leta 1994 so v Zagrebu podpisali pogodbo z založbo Croatia Records in se odpravili na snemanje druge plošče z imenom Dead Town Dogs, katere producent je bil, tako kot prve, Janez Križaj. Album je imel zelo dober odziv kritikov in občinstva. Za pesem Straight To The Hell, ki jo najdemo na drugi plošči, pa so posneli tudi svoj prvi videospot. Sledili so koncerti po Sloveniji in tujini, ki so se zaključili s koncertom z Bad Brains v Ljubljani in koncertom na festivalu Novi rock, kjer so bili Res Nullius glavni gostje večera. Za nameček jih ameriška revija Flipside razglasila za eno najboljših punk-rock skupin za nekdanjo železno zaveso.

V začetku leta 1996 se je zasedba korenito spremenila z odhodom ritem sekcije. V skupini sta ostala pevec Zoran Benčič in kitarist Boštjan Senegačnik, ki se jima pridružita nova člana basist Grega Sevnik in bobnar Bojan Stopar.

Prenovljeni Res Nullius so se hitro ujeli in kmalu je sledila mini turneja po skrčeni Jugoslaviji. Naslednje leto so podpisali pogodbo z založbo Statera in se odpravili na snemanje tretje plošče Zdravo je biti divji, ki jo je produciral Miro Kusačić. Takrat so Res Nullius zadeli v polno. Po petih letih ustvarjanja so dojeli, da so lahko prepričljivo izpovedni, vokalno ekspresivni in zvočno pristni tudi v slovenskem jeziku. Plošča je namreč v celoti posneta v slovenščini in sodi v sam vrh slovenskega rockovskega ustvarjanja. Po izidu plošče so odigrali okoli petdeset koncertov po Sloveniji, na Hrvaškem in Jugoslaviji.

Leta 1999 so sodelovali pri celovečernem filmu Barabe in zanj napisali dve avtorski pesmi. Kmalu za tem zaradi nesoglasja skupino zapustita basist in bobnar. Nastopi krajši glasbeni premor z občasnimi poskusi delovanja in nekaj menjavami članov. Ko se leta 2002 skupini pridružita basist Boštjan Časl in bobnar Janez Marin in Res Nullius ponovno zaživijo kot še nikoli prej. Nova člana prineseta v skupino novo glasbeno energijo in kmalu se odpravijo v studio, kjer posnamejo deset novih avtorskih pesmi za album Revolver ljubezni, ki ga je produciral Aleš Uratnik.

Po več kot dveh desetletjih neprekinjenega delovanja in štirih studijskih izdelkih so Res Nullius nedavno izdali nov album Prekletih bazar in pripravili koncertno turnejo. V sodelovanju z Žaretom Pakom je bil v celoti posnet v Glasbenem centru Pavarotti v Mostarju v jeseni 2010, izdali pa so ga junija 2011.