Priznanje Carlosu Santani

66-letni glasbenik mehiškega rodu je med štirimi umetniki, ki bodo prejeli letošnje priznanje Kennedyjevega centra v Washingtonu.

Objavljeno
16. september 2013 15.11
santana
S. R., Znanost
S. R., Znanost
Carlos Santana, 66-letni glasbenik mehiškega rodu, je med štirimi umetniki, ki bodo prejeli letošnje priznanje Kennedyjevega centra v Washingtonu, D. C. Gre za eno najbolj častnih ameriških državnih priznanj v kulturi, ki ga ta osrednji ameriški kulturni center podeljuje najvidnejšim umetnikom za njihov vpliv na ameriško kulturo. Uvrstitev kitarista Carlosa Santane med dobitnike tega priznanja je še zlasti vzbudila pozornost, ker sta do zdaj to priznanje, ki je bilo podeljeno že več kot 180 umetnikom, prejela le dva umetnika iz latinskoameriške manjšine.

Santani, ki je leta 2000 z albumom Supernatural dobil Grammyjeve nagrade v kar devetih kategorijah, to priznanje pomeni tudi priznanje veliki skupini latino umetnikov v ZDA, ki bi si po njegovem prepričanju zaslužila več priznanja uradnih ameriških ustanov. V intervjuju ob razglasitvi letošnjih nagrajencev Kennedyjevega centra je izjavil, da je zelo počaščen in srečen, da se je znašel v družbi uglednih nagrajencev in da bo prejel nagrado na podelitvi, za katero se spominja, da jo je že kot otrok gledal vsako leto.

Legendarni glasbenik, ki je znal mojstrsko združiti latino glasbo z rockovsko, se je rodil v majhnem mehiškem mestu. Njegova družina je, ko je bil še otrok, emigrirala v San Francisco, kjer je Carlos dokončal osnovno in srednjo šolo. Violino se je naučil igrati že kot petleten otrok, pri osmih letih pa se je naučil igrati na kitaro. Sprejet je bil na kar tri državne univerze. Za študij se ni odločil, pač pa se je ob zaposlitvi kot pomivalec posode poskušal preživljati kot glasbenik, kar mu je kmalu uspelo. »Z glasbo sem želel premostiti razlike v kulturi. Zame to ni ne šov ne zabava, marveč poslanstvo,« izjavlja Carlos Santana.