Priznanje odličnemu petju in igri

Nagrado Sama Smerkolja bo dobila operna pevka Andreja Zakonjšek Krt.

Objavljeno
30. november 2015 12.42

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo jutri podelilo osmo nagrado Sama Smerkolja, ki je namenjena opernim pevcem. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo dirigent Franc Rizmal (predsednik), dirigent Simon Robinson, pianistka Elena Boljubaš in operni pevec Andrej Debevec, je odločila, da jo za leto 2015 dobi sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, solistka SNG Maribor.

Kot prepričljiva interpretka opernih vlog že leta nastopa na slovenskih opernih odrih. V letošnjem letu je bila izvrstna v vlogah Pamine v Mozartovi Čarobni piščali in Madame Lidoine/Matere Marie od Sv. Avguština v Poulencovih Pogovorih karmeličank. Zakonjšek Krtova ima zelo fleksibilen glasovni razpon in je prepričljiva interpretka tako opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Vloge oblikuje z odlično profesionalnostjo na tehnični in interpretativni ravni.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je rodila v Celju, kjer danes tudi živi. Odraščala je v Žalcu, kjer se je na Nižji glasbeni šoli učila klavir pri prof. Zlati Prodan in z učenjem nadaljevala tudi v času šolanja na 1.Gimnaziji v Celju. Hkrati pa je začela obiskovati pouk solopetja na Srednji glasbeni šoli v Mariboru pri prof. Bredi Janko Po obeh zaključenih srednjih šolah je najprej diplomirala na mariborski Pedagoški fakulteti (smer Glasbena pedagogika). Študij je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko diplomirala na oddelku za koncertno petje pri prof. Zellerju in Donnauerju.

Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vodilnih opernih in operetnih vlogah:Rozina (Seviljski brivec), Micaëla (Carmen), Adina (Ljubezenski napoj), Adela in Rosalinda (Netopir), Maud v krstni izvedbi opere Princesa vrtoglavka Josipa Ipavca, Musetta (La Bohème), Nannetta (Falstaff), Pamina (Čarobna piščal),Zerlina (Don Giovanni) Belinda (Dido in Enej), Antonija ( Hoffmannove pripovedke) Sophie (Werther) idr. Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. V zadnjem času nastopa v vlogi Micaële (Carmen).

Na koncertnem področju je sodelovala s Slovenskim komornim zborom, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, pianistko Natašo Valant, Eleno Boljubaš in drugimi. Večkrat je nastopila na radovljiškem Festivalu za staro glasbo. Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka pa vse do glasbe 20. stoletja. Na letošnjih Svetovnih glasbenih dnevih je nastopila na koncertu s skupino MD7.

Nagrada Sama Smerkolja je strokovna nagrada Slovenskega komornega glasbenega gledališča za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere in je poimenovana po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober in inteligenten igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Z ustanovitvijo in podeljevanjem nagrade Sama Smerkolja želijo v Slovenskem komornem glasbenem gledališču dati vsako leto priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Nagrado Sama Smerkolja so do sedaj prejeli: Andrej Debevec (2008), Robert Vrčon (2009), Rebeka Radovan (2010), Mirjam Kalin (2011), Vlatka Oršanić (2012), Janez Lotrič (2013) in Marko Kobal (2014).