Prljavo kazalište: Črno-bel svet 35 let kasneje

V soboto, 16. maja, bo ta zagrebška rock skupina nastopila v ljubljanski Cvetličarni.

Objavljeno
14. maj 2015 15.40
lvi*Prljavo Kazalište
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Glasbena skupina Prljavo kazalište iz Dubrave, zagrebškega predmestja, je začela kariero kot punk skupina, kar se je pokazalo na istoimenskem prvencu Prljavo kazalište leta 1979. Naslednje leto pa so izdali drzen album Crno bijeli svijet, ki je bil zelo novovalovsko in plesno usmerjen, z njim pa so začeli resno kariero v Jugoslaviji, ki se je z njihovim rockovskim zvokom nadaljevala tudi po osamosvojitvi na Hrvaškem in počasi spet tudi v državah, nastalih iz Jugoslavije. Prljavo kazalište so bili v Sloveniji vedno popularni, saj so bili del najboljše novovalne trojice iz Zagreba, v kateri sta bili še zasedbi Azra in Film.

V soboto, 16. maja, ob 21. uri obljubljajo večer uspešnic in poseben spomin na 35 let od izida plošče Crno bijeli svijet. Zasedba deluje več kot 35 let in je doslej nabrala veliko uspešnic, ki so zaznamovale njihovo delovanje, od Crno bijeli svijet, Sve je lako kad si mlad, Heroj ulice, Ne zovi mama doktora, Mi pijemo, Zaustavite zemlju, Marina, Pisma ljubavna in mnoge druge.

Pred 35 leti so izdali svoj drugi album Crno bijeli svijet (1980), ki je med novovalne skupine prinesel plesni zvok s skladbami Crno bijeli svijet, Moderna djevojka, Nedjeljom ujutro, Mi plešemo, 17 ti je godina tek in drugimi. Skupina pa je lani izdala tudi single Tamni slapovi, s katerim že napoveduje novo ploščo, ki bo verjetno izšla že letos.