Repete skupine Orlek

Skupina Orlek je posnela nov album Repete, ki ga bo predstavila v Kinu Šiška, obeta pa se ji turneja po Južni Ameriki.

Objavljeno
30. januar 2012 16.48
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zasavska skupina Orlek je vedno dejavna. Januarja je v studiu RSL v Novem mestu posnela nov album z naslovom Repete, ki bo izšel predvidoma sredi marca. Album bodo v živo premierno predstavili v ljubljanskem Kinu Šiška 29. marca. Tej promociji bo sledilo še nekaj koncertov po Sloveniji, oktobra pa se odpravljajo na turnejo po Južni Ameriki, kjer bodo med drugim imeli nekaj nastopov v Braziliji, Argentini in Urugvaju.

Na albumu so razen skladbe Življenje gre naprej, ki še ni bila doslej objavljena na nobenem njihovem albumu, stare pesmi prearanžirane povsem na novo, odigrane z akustičnimi instrumenti. Prevladujejo harmonika, kontrabas, banjo, akustična kitara, pa seveda tudi pihalna sekcija, ki se je v zadnjem času pri Orlekih nekoliko prenovila. Pred leti jo je osvežil saksofonist Kristijan Adamlje, lani pa je zaradi zdravstvenih težav prenehal z igranjem trobentač Janez Tori. Novi trobentač Jan Adamek, ki je od »stričeka Janeza« mlajši kar dobrih 40 let, je vnesel v skupino veliko svežine, nov pristop, nov zvok in stil igranja, kar je pokazal tudi na snemanju.

Sodelovale so tudi Sestre, tri sestre članov skupine, ki so pele spremljevalne vokale, in sicer Ester Adamlje, Blažka Fele ter Neva Marn, ki poje solo v skladbi Fontana želja. Slednje je tudi odigrala flavto na dveh skladbah, drugi glasbeni gost na albumu pa je orgličar Tomislav Goluban iz hrvaškega Zagorja.