Res Nullius - nikogaršnji rock‘n‘roll

Velenjska zasedba Res Nullius je v sredo v okviru YU GO! večera predstavila svoj odličen novi album Prekletih bazar.

Objavljeno
10. november 2011 13.56
Posodobljeno
10. november 2011 14.07
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Res Nullius, rock'n'roll desperadosi iz Velenja so nedavno izdali svoj peti album Prekletih bazar, ki ga lahko brez zadržkov uvrstimo med prva dva naj rock'n'roll izdelka letos. Album skupina predstavlja na mini slovenski turneji v Kinu Šiška pa so ga predstavili ljubljanskemu občinstvu.

In ta predstavitev je bila pravi polnokrvni rock'n'roll šov, predstava ostrega kitarskega zvoka Boštjana Senegačnika, vokalne nonšalance Zorana Benčiča ter zanesljive ritmične podlage basista Boštjana Časla in bobnarja Janeza Marina. Predstavili so večino novih pesmi in presek bolj odmevnih pesmi s prejšnjih albumov.

Res Nullius premorejo precejšnjo mero ostrine, nekonformizem uporniške drže in to že kar dve desetletji. Niso se pomehkužili in ostajajo trdno v sedlu nekoliko obstranskega rock'n'rolla, ki pa ima še vedno precej občinstva, ki ve da rock'n'roll ni glasba mehkužcev za mehkužce, ampak drža pokončnih ljudi.

Pravi užitek, pa je bilo, vsaj moji generaciji, slišati pristen alter rock zvok iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga je na odru Kina Šiška ponudila novosadska skupina Obojeni program. Dva basista in bobnar ter vzorčni antijunak v vlogi pevca Branislav Babić - Kebra, so ponudili minimalističen alter rock zvok, kot ga je dve leti po njihovi ustanovitivi populariziral Koja s svojo skupino Disciplino kićme. Izžarevali so neko primarno energijo vsemu minimalizmu navkljub.

Prva predskupina pa je bil beograjski trojec, kjer sta klaviaturist in klaviaturistka ob pomoči bobnarja predstavila dokaj arhaično obliko analogne elektronike s prvenca.