Sejem Tresk, obračun med glasbo 
in založništvom

Slovenska glasbena industrija, ki ostaja na ravni obrti, je končno 
dobila vsakoletni sejem, ki bo danes in jutri v ljubljanskem Kinu Šiška. Osnovni namen ­organizatorjev je, da bi Tresk postal vir informacij o kakovostnem glasbenem ustvarjanju.

Objavljeno
02. marec 2011 20.04
Posodobljeno
03. marec 2011 07.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Na glasbenem sejmu se bodo predstavili vsi akterji domačega glasbenega prizorišča. Radio Študent (RŠ) in Kino Šiška že drugo leto organizirata stičišče, kjer se predstavlja, preučuje, združuje in povezuje domača glasbenozaložniška dejavnost, založbe, avtorji, izvajalci, predstavniki koncertnih prizorišč in producenti. Osnovni namen ­organizatorjev je, da bi Tresk postal vir informacij o kakovostnem glasbenem ustvarjanju.

Na sejmišču se bodo danes in jutri od 17. do 24. ure predstavile založbe in različne podporne dejavnosti glasbene scene. Ves čas bo tudi bolšji sejem fonogramov in z glasbo povezanih dragocenosti. Kot je povedal Maj Kelenc z Radia Študent, je Tresk zamišljen kot festival slovenskega glasbenega založništva, na katerem lahko sodelujejo vsi, ki zalagajo fonograme, imajo svojo stojnico, se predstavijo in seveda tudi prodajajo. »Večji založniki so, verjetno, ker je Radio Študent soorganizator, nekoliko prilagodili svojo ponudbo, kar ne bi bilo nujno. Lahko bi predstavili svojo celotno paleto izdaj, mogoče bi koga to zanimalo.«

Letos pričakujejo nekoliko več obiskovalcev, in to ne le poslušalcev Radia Študent, saj je sejem zastavljen za dovolj široko javnost. Prepričan je, da je mnoge presenetilo, da se kaj takega sploh dogaja. Vsi, ki se ukvarjajo z založništvom, so bili že prvega, še posebej pa drugega Treska veseli, saj jim to omogoča predstavitev izdaj in vzpostavitev stikov za morebitno sodelovanje. Upajo, da se bo občinstvo na Tresk navadilo, ne le zaradi koncertov, ki jih ponuja, temveč zaradi celotne sejemske ponudbe kot tudi problemskih okroglih miz, meni Maj Kelenc. »Za okrogle mize smo izbrali dva najbolj primerna moderatorja, ki sta sama izbrala aktualne glasbene teme,« je dodal.

Na sejmu bosta dve okrogli mizi, in sicer danes ob 18. uri Kaj ogroža razvoj koncertnih prizorišč pri nas?, ki jo bo moderiral Luka Zagoričnik, glasbeni urednik RŠ, jutri pa bo ob isti uri okrogla miza Inovativne oblike­ založništva: Izhod v sili ali ...?, ki jo bo usmerjal Marko Godnjavec -
Jizah, sodelavec glasbene redakcije RŠ.

Med sejmom bo pristno zvočno ozadje, saj bodo nastopile glasbene skupine in posamezniki Nova deViator, ZircuS, Deca Debilane, Incurabil, Čompe, Amper-O-Mat, Zmajev rep, Grrizli Madams, Malik in Noctiferia. Nabor nastopajočih še vedno zveni kot revija založbe Radia Študent, le da bosta letos nastopili še dve večji skupini, Čompe in Noctiferia, ki ne delujeta pri tej založbi, je povedal Kelenc.

V bistvu se je vse začelo tako, da so nameravali imeti v Kinu Šiška koncert skupin, ki so pri založbi Radia Študent izdale albume. Potem so se odločili, da bodo raje pripravili prireditev za vse založnike in širše občinstvo. Radio Študent se je pri tej ideji dobro ujel s soorganizatorjem Kinom Šiška, novim kulturnim urbanim prostorom, ki se je v letu in pol hitro odločno uveljavil kot novo glasbeno in širše medijsko središče.

Ana Pupedan na prvem Tresku