Siddharta med neslišnim in nevidnim

Eksluzivno poslušanje novega albuma Ultra.

Objavljeno
07. december 2015 17.13
Siddharta
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Največja slovenska rock skupina Siddharta je včeraj predstavnikom javnosti ekskluzivno predvajala svoj drugi letošnji album Ultra, ki bo izšel 11. decembra. Album je naslednik spomladi izdanega albuma Infra in drugi del njihovega letošnjega diskografskega napora. Predstavitveni koncert ob 20-letnici delovanja bo dan pred izidom, in sicer v četrtek, 10. decembra, na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču v okviru Kurzschlussa. Tako so Siddharta za svojih 20 let pripravili 20 novih pesmi.

Člani skupine Siddharta − pevec in kitarist Tomi Meglič, kitarist Primož Benko, baskitarist Jani Hace, klaviaturist Tomaž Okroglič Rous in bobnar Boštjan Meglič − so se odločili, da bodo ob 20-letnici delovanja izdali dvodelni album, in sicer Infra in Ultra. Zanimivo je, da so se za tako dvodelno izdajo letos odločili tudi Dan D.

S prvega albuma Infra so Siddharta izdali singel, video in prvo uspešnico Ledena, napoved albuma Ultra pa so naredili s skladbo in videom Nastalo bo, ki je tudi njihov 20. uradni videospot. Novi album Ultra (2015), ki bo izšel ta petek, so posneli v svojem studiu, ki so ga uredili v prostorih za vaje v najbolj glasbeni ulici v Sloveniji, v ljubljanskih Mostah s producentsko pomočjo Dejana Radičevića.

Kot je po poslušanju povedal Primož Benko, je to bila hkrati prednost in pomanjkljivost. »To lahko hitro postane zlata kletka. Sproščenost, ki jo prinaša to, da nisi omejen z roki, je res velika prednost.« Boštjan Meglič pa je dodal, da »moraš biti precej discipliniran, da se držiš rokov, ki si si jih postavil. Tako smo si sami določili roke, ker bi sicer lahko snemanje trajalo v nedogled. Če studio najameš za določen čas, potem točno veš, do kdaj je treba posneti pesmi.«

Ultra prinaša deset novih pesmi, od katerih je Nastalo bo že znana. Sicer pa so na albumu še pesmi Volk & ovce, Premladi, Flip, Korakamo, Calvi, Dolga pot domov in Terminal. Vsebuje tudi dve pesmi za mednarodno občinstvo, in sicer In Levitation, ki jo Tomi odpoje v angleščini in je bolj plesnega ritma, nastala pa je v sodelovanju z Umekom, ter zaključna pesem na albumu Strele v maju, kjer polovico besedila v hrvaščini odpoje hrvaški rocker Urban. Na predposlušanju sicer niso predvajali enajste, skrite pesmi na Ultri z naslovom Road, ki naj bi jo večinoma odigrala Siddhartina spremljevalna ekipa. Album je še vedno v hard in heavy rock zvoku, med skladbami pa Korakamo zveni še najbolj prevratniško.

Fantje pravijo, da pesem snemajo, dokler niso vsi zadovoljni z njo. In ker se dobro poznajo in si zaupajo, je to precej lažje. Primož Benko pravi, da čeprav so snemali v svojem studiu, so opravili veliko delo, saj so v enem letu posneli 20 novih pesmi. Nekaj jih je nastalo iz starejših pesmi ali delov pesmi in idej, nekaj pa povsem na novo. »Bilo je kar stresno leto. Je pa res, da smo si vedno sami postavljali cilje, celo ovire, zahteve in želje pri snemanju albumov. Tokrat se je pač rodila preprosta ideja, da bomo brez nekih nostalgičnih velikih dogodkov ob 20-letnici posneli 20 novih pesmi na dveh albumih in za to imamo eno leto časa.«

»Dva ločena albuma smo izdali zato, ker je lažje narediti deset pesmi in potem čez nekaj časa, ko smo si nekoliko spočili, tudi drug od drugega, še deset,« pravi Boštjan Meglič. »Da bi delali 20 novih pesmi naenkrat, bi bilo preveč naporno, saj bi bili tako neprestano v studiu. Odločili smo se za cel spekter med neslišnim in nevidnim, ker to zajame našo 20-letnico od A do Ž oziroma od infra do ultra.« »Infra in ultra sta si po svoje čisto nasprotje, hkrati pa sta del celote,« je še dodal Benko.

Sicer pa so brskali po svojih zalogah starih pesmi, o katerih ne vedo več, zakaj se že praj niso uvrstile na kakšen album. Takšna je bila usoda pesmi Ledena, ki je zdaj nosilni singel albuma Infra. Albuma tako zajemata obdobje Siddhartinih 20 let z znanjem in izkušnjami, ki so si jih v tem času nabrali.

Lani maja so se začeli ukvarjati s to idejo in vadili pesmi večino lanskega leta. Med njimi so izbrali 20 najljubših, bolj »težkih« pesmi, kajti Siddharta so radi težki in ne preveč hitri. »Glasba je še vedno težka, bolj riffovska, nikoli pa nismo radi dirkali. Sicer imamo nekaj hitrejših pesmi, načeloma pa je teža tista, ki nas gor drži in balansira,« je še dodal Benko.