Slovenija se ni uvrstila v evrovizijski finale

S pesmijo On my Way se nismo uvrstili v šestindvajseterico držav, ki se bodo v soboto potegovale za zmago v velikem finalu.

Objavljeno
10. maj 2017 00.30
Ukraine Eurovision
M. Č., STA
M. Č., STA
Kijev - Slovenski predstavnik na letošnjem 62. tekmovanju za pesem Evrovizije Omar Naber se s skladbo On My Way ni uvrstil v sobotni veliki finale. Bodo pa na njem ponovno nastopili predstavniki Moldavije, Azerbajdžana, Grčije, Švedske, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Cipra in Belgije.

V sobotni finale Eurosonga sta se po pričakovanjih uvrstila predstavnika Švedske in Portugalske ter predstavnica Armenije, ki so že na stavnicah kotirali visoko. Švedski predstavnik Robin Bengtsson je prepričal s skladbo I Can't Go On, skupaj s štirimi plesalci je v svečani obleki nastopil na premikajoči platformi.

Bolj skromen, a čustven je bil nastop Portugalca Salvadorja Sobrala, ki je izvedel skladbo Amar Pelos Dois, v prevodu Ljubezen za dva. Nastopil je na otočku med občinstvom in bil edini, ki nocoj ni pel v angleščini. V nasprotju z njim pa je bila udarna armenska predstavnica Artsvik z etno-elektro-pop skladbo Fly With Me.

Prepričali so tudi moldavski fantovski trio Sunstroke Project s skladbo Hey Mamma, v kateri so glasbeniki združili klasično violino, jazzovski saksofon in elektronske ritme, azerbajdžanska skupina Dihaj z eksperimentalno pop pesmijo Skeletons ter grška pop princesa Demy s pesmijo This is Love, ki si je za nastop privoščila bazen in plesalca v njem.

V finalu bodo nastopili še poljska pevka Kasia Moš, ki je skladbo Flashlight namenila vsem preganjanim, mladi avstralski predstavnik Isaiah s skladbo Don't Come Easy, pevec iz Cipra Hovig s skladbo Gravity ter belgijska izvajalka Blanche z nekoliko melanholično skladbo City Lights.

Slovenski predstavnik Omar je nocoj na Evroviziji nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi tedaj se mu ni uspelo uvrstiti v finale. Že pred finalom njegovi letošnji skladbi On My Way na evrovizijskih stavnicah ni kazalo dobro, a se pevec ni pustil spraviti v malodušje. Tudi pred nocojšnjim nastopom je povedal, da bo dal vse od sebe, ostalo pa bo stvar naključij.

Deseterica nocojšnjih finalistov se bo v soboto potegovala za zmago z deseterico zmagovalcev drugega polfinala ter predstavniki držav t. i. »velikih pet«: Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije ter gostiteljice Ukrajine.

Mednarodne žirije so s svojimi ocenami prispevale 50 odstotkov glasov, gledalci pa so prispevali ostalih 50 odstotkov glasov in tako soodločali o razpletu današnjega večera. Voditelji vseh treh evrovizijskih večerov so prvič v zgodovini prireditve trije moški - Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko, slovenski prenos je komentiral Andrej Hofer.

Na evrovizijskem odru letos slavijo raznolikost. Lani si je glasbeno tekmovanje po navedbah Hofra na različnih platformah ogledalo 204 milijona ljudi. Prvi polfinale je v Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu v živo lahko spremljalo 11.000 gledalcev, med drugim pa ga je s svojim nastopom popestrila lanska zmagovalka Džamala.