Slovenska glasba na Waves Vienna

Danes se na Dunaju začenja največji srednjeevropski klubski festival

Objavljeno
03. oktober 2013 13.46
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Kar devet slovenskih glasbenih skupin, bo nastopilo na letošnjem dunajskem festivalu Waves Vienna, ki so bo zaključil v nedeljo. Pod naslovom »Ko vzhod sreča zahod« se festival vsako leto osredotoča na dve izbrani evropski glasbeni sceni – letos na slovensko in belgijsko. Tovrstni poudarek na izbrano državo je zanjo in za njene izvajalce izjemna priložnost za mednarodno promocijo in mreženje. Tako bo letos festival gostil kar devet slovenskih glasbenih izvajalcev oziroma skupin, obenem pa bo na temo naše glasbene ustvarjalnosti in industrije priredil različne okrogle mize in razprave.

Po vsem Dunaju

Waves Vienna je festival, ki se ukvarja s promocijo evropske glasbe in klubske scene. Prizorišče festivala so najpomembnejši dunajski klubi, seveda pa ne manjkajo niti koncerti na prostem. Waves Vienna na Dunaj privabi številne glasbenike, agente, glasbene založnike, koncertne in festivalske promotorje, medije in poslovneže s celega sveta.

Letos se bo v štirih dneh na dvanajstih odrih zvrstilo kar 80 avstrijskih in mednarodnih izvajalcev, med katerimi bo v okviru slovenskega fokusa, poimenovanega Slovenia on Waves, ki ga skupaj z avstrijskimi partnerji pripravlja SIGIC, tudi devet slovenskih, in sicer Coma Stereo, Ian Green, It's Everyone Else, Kill Kenny, Milk Drinkers, New Wave Syria, N'toko, The Toronto Drug Bust in Werefox.

Festival bo med drugim gostil tudi nekaj prepoznavnejših mednarodnih imen, med katerimi lahko izpostavimo zasedbe CSS (Cansei de Ser Sexy), Iceage, Múm, Skream, The Electric Soft Parade, Japanther, Charli XCX, Mmoths, Girls in Hawaii in Kate Boy.

Pomemben del festivala je glasbena konferenca, ki s predavanji, razpravami, okroglimi mizami in delavnicami privabi raznovrstne glasbene profesionalce iz cele Evrope. Letošnji fokus na slovensko in belgijsko popularno glasbo bo tako predstavljen tudi na številnih okroglih mizah, ki bodo obravnavale slovenski glasbeni sektor, kulturno sceno in njene poslovne aspekte.