Slovenski teden glasbe: razpis za glasbene ustvarjalce

Mednarodni projekt Slovenski teden glasbe je bil letos izveden prvič, vendar organizatorji že napovedujejo njegovo drugo izvedbo.

Objavljeno
25. september 2012 10.44
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Kaže, da bo Slovenski teden glasbe vendarle postal tradicionalen. Ta mednarodni projekt je bil letos marca prvič v Ljubljani, organizatorji pa z razpisom za glasbene izvajalce že napovedujejo njegovo drugo izvedbo. Osnovna ideja STG ostaja ista, in sicer širitev slovenske glasbe na tuja tržišča, rast in razvoj slovenske glasbene scene ter medsebojno povezovanje strokovnjakov s področja glasbe, novinarjev in občinstva. Letos je sodelovalo pet partnerskih držav: Hrvaška, Srbija, Avstrija, Madžarska in Velika Britanija. Zvrstilo se je 20 dogodkov, na katerih so se predstavili Barely Modern, Beatmyth, Dandelion Children, Dežurni krivci, Hex, Last Day Here, London, Mojc­Art, Neomi, Noctiferia, The Tide, Toronto Drug Bust, Torul, ŠKM banda in Werefox. Posebni gosti so bili Brains (Madžarska), My Buddy Moose (Hrvaška), Luise Pop (Avstrija) in Dreddup (Srbija).

Daniel Miller, ustanovitelj  založbe Mute Records in eden osrednjih gostov STG 2012, je dejal: »Zame je bil Slovenski teden glasbe nadvse navdihujoč, ne le v okviru strasti do glasbe, temveč tudi posvečenosti razumevanju in učenju o glasbenem poslu in kam ta gre. Glasbeni teden je bil zelo dobro organiziran in je odlična osnova za pogovore in povezovanje.«

Razpis za nastopajoče

V okviru STG poteka razpis za glasbene izvajalce, ki se med festivalom predstavijo mednarodnim gostom, ti pa potem izberejo predstavnike, ki nastopijo na njihovem festivalu. Zato organizatorji vabijo slovenske glasbene izvajalce k prijavi za nastop na drugem mednarodnem glasbenem projektu Slovenski teden glasbe (STG 2013), ki bo od 5. do 8. februarja 2013 v Ljubljani. Glasbeni ustvarjalci lahko oddajo prijave od 19. septembra do 14. oktobra. Strokovna komisija bo izbrala 30 izvajalcev, organizator pa bo posnetke (zgolj številke izvajalcev, brez imena izvajalca in skladbe) poslal mednarodni strokovni komisiji, ki jo sestavljajo ustvarjalci partnerskih festivalov STG 2013 in bo izbrala dvanajst nastopajočih izvajalcev.

Vlogo z vsemi potrebnimi podatki lahko pošljete prek prijavnega obrazca do vključno 14. oktobra. Na tej spletni strani so tudi podatki o poteku natečaja in pogojih za prijavo. Rezultati izbora bodo znani 6. novembra na tiskovni konferenci. Strokovno mednarodno komisijo sestavljajo predstavnik Waves Vienna, predstavnik festivala Sziget, predstavnik festivala Exit in predstavnik festivala Terraneo.

Izbrani izvajalec bo nagrajen z eno od naslednjih možnosti: nastop na festivalu Sziget, nastop na festivalu Exit, nastop na festivalu Terraneo ali nastop na festivalu Waves Vienna. Organizator pričakuje, da se jim bodo v prihodnjih mesecih pridružili še drugi mednarodni festivali.

Konec septembra in v začetku oktobra bodo na večerih in razpravah v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Škofji Loki, Novem mestu in Kopru predstavniki Slovenskega tedna glasbe predstavili pomen tega dogodka in odprli teme, ki se nanašajo na slovensko glasbeno sceno pri nas in prodor slovenske glasbe v tujino, kar je eden od osnovnih namenov Slovenskega tedna glasbe.