Slovensko-afriški The Arsov Bel Project

Venček pesmi, ki je nastal kot sodelovanje Aleksandra Arsova in Jeannota Bela.

Objavljeno
02. september 2013 14.33
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Z Bleda prihaja zanimiv medkontinetalen The Arsov Bel Project s plesno pop glasbo, ki ji je dodan okus tradicionalne kongovske soukous plesne glasbe. Slovenski del projekta sestavlja Aleksander Arsov, sicer kitarist, ki je zadnja leta ustvarjal pretežno elektronsko glasbo, glasbeno kariero pa je začel v znamenitih posavskih Gast'r'bajter's, ki so se kasneje prelevili v Demolition group. Afriški del pa Kongovec Jeannot Bel, kitarist in pevec, ki živi in ustvarja v Londonu. Njuno skupno sodelovanje je obrodilo za cel album pesmi.

The Arsov Bel Project je kulturna, glasbena in jezikovna mešanica, saj Jeannot poje v lingali, ki je državni jezik v njegovi domovini, ter francoščini, ki je uradni jezik v DR Kongo. Poje tudi v angleščini, ker je to zdaj njegov novi jezik. Spremljevalni pevki sta Slovenki, sestri Mateja in Nadja Skumavec, ki pojeta v angleščini, etimološka naključja pa omogočajo kup humornih situacij, saj so določeni izrazi v svahiliju oziroma lingali tako podobni slovanskim, da je videti, kot da se Jeannot spopada tudi s slovenščino. V besedila so vpeti tudi geografski pojmi, ki govorijo o simbolni povezanosti Afrike in Slovenije. Jeannot Bel je obiskal Bled leta 2011 z dvema zasedbama, v katerih sodeluje: Kasai Masai in Kanda Bongo Man (s slednjim ima koncertne turneje po vsem svetu, saj je eden vplivnejših soukous glasbenikov na svetu). Pri The Arsov Bel Project pa je odložil kitaro in je zgolj pel.

Naključno srečanje na Bledu se je razvilo v prijateljstvo, to pa v inventivno sodelovanje. Prve skladbe so začele nastajati konec leta 2011, zdaj so zaključene, večina posnetkov je nastala pri sodelovanju »na daljavo«. Aleksander in Jeannot imata zaradi svoje narave dela vsak zasebni profesionalni glasbeni studio, zato sta vsak svoj del produkcije in sodelavce snemala sama. Zasedba tudi posnela prva dva promocijska videa za skladbi Love, Love in My Angel.

Aleksander Arsov je skladatelj in inštrumentalist, od decembra 2008 soustanovitelj Produkcijske hiše RED. Pisal je tudi glasbo za reklame, za kar je dobil tudi nagradi na Sofu (Slovenski oglaševalski festival). Leta 2010 je izdal avtorski album Etnotronika in ga dodal desetim albumom, na katerih se je doslej pojavljala njegova avtorska glasba. Ti so bili večinoma izdani v ZDA in Veliki Britaniji. Je tudi ustanovitelj zasedb Neurobic, El-Classic.com in EtnoKronika.

Pevec Jeannot Bel je bil rojen v Kinšasi, Demokratična republika Kongo. Že kot najstnik je odšel v London kot spremljevalni pevec in kitarist svetovno znane zasedbe Kanda Bongo Man. Je učitelj soukous kitare, opravlja podiplomski študij glasbene tehnologije na University of West London. Zadnja leta intenzivno nastopa po svetu z zasedbo Kanda Bongo Man in poučuje tehniko igranja soukous kitare (didaktični videi izdani 2010, 2011, 2012). Je avtor več samostojnih projektov, leta 2012 je v Angliji izdal  album z naslovom Etike, pravkar pa tudi novega Cherie na Nga.