Slovo Christopherja Hogwooda, ponirja izvajanja stare glasbe

Britanski dirigent in muzikolog, ki so ga označili za »Karajana stare glasbe«, je umrl v starosti 73 let.

Objavljeno
25. september 2014 12.59
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Mednarodne tiskovne agencije poročajo o smrti svetovno znanega britanskega dirigenta, muzikologa in publicista Christopherja Hogwooda, ki mu je glasbeni svet priznal status pionirja na področju izvajanja stare glasbe.

Bil je ustanovitelj Akademije za staro glasbo (Academy of Ancient Music) v Cambridgeu, ki je zaživela leta 1973 − naslonil jo je na tradicijo podobne iz 18. stoletja − in katere člani so se specializirali za izvajanje stare glasbe na izvirnih inštrumentih ali njihovih kopijah (tudi sam Hogwood je bil izvajalec na eni izmed različic čembala). V program so sicer sprejeli tudi aktualno glasbo s svežimi datumi nastanka, napisano za baročne sestave.

Hogwood velja za dirigenta, ki je utrl pot izvajanju del Johanna Sebastiana Bacha ali Georga Fridericha Händla na zgodovinsko avtentičnih instrumentih, v avtentičnem slogu iz časa delovanja teh velikanov glasbene zgodovine. Historično izvajanje je oprl na muzikološke raziskave, rezultat pa je bil nov, lahkotnejši in jasnejši zvok klasičnih del.

Z Akademijo za staro glasbo je ustvaril več kot 200 posnetkov z znamenitim Händlovim oratorijem Mesija na čelu. Hogwoodov posnetek tega dela iz leta 1980 so, denimo, pri BBC Music Magazinu uvrstili med 50 najboljših glasbenih posnetkov vseh časov.

Pri tem je posnel vse simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta in Ludwiga van Beethovna, posvečal pa se je tudi modernim skladateljem, kot so Igor Stravinsky, Benjamin Britten, Aaron Copland in Michael Tippett.

Rodil se je med drugo svetovno vojno, leta 1941 v Nottinghamu, na svojem domu v Cambridgeu pa je umrl včeraj, po bolezni, za katero je trpel zadnje mesece. Danih mu je bilo 73 let. Kot so zapisali v Guardianu, so ga nekoč označili celo za »Karajana stare glasbe«.