Slovo kitarista J. Geilsa

Poslovil se je 71-letni ameriški kitarist, ki je vodil skupino The J. Geils Band. 

Objavljeno
18. april 2017 10.41
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Poslovil se je 71-letni ameriški kitarist John Warren Geils Jr., bolj znan kot J. Geils, ki je vodil skupino The J. Geils Band. Zasedba je s pop rock zvokom tudi pri nas zaznamovala zgodnja osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Umrl je naravne smrti v torek na svojem domu v mestu Groton v ameriški zvezni državi Massachusetts. Skupino The J. Geils Blues Band je ustanovil leta 1967 v Worcestru v ameriški zvezni državi Massachusetts, ko je bil študent strojnega inženirstva na tamkajšnji politehnični fakulteti in je v zasedbi igral kitaro. 

Sprva je skupina preigravala na bluesu temelječo godbo, nato pa v postavi, v kateri so bili prepoznavni še pevec Peter Wolf, orgličar Richard Salwitz - Magic Dick, bobnar Stephen Bladd, klaviaturist Seth Justman in baskitarist Danny Klein, vešče mešala glasbene sloge, kot so blues rock, rhythm and blues, soul in pop, ter izdala enajst studijskih albumov in imela energične koncerte. V zasedbi so bile orglice pogosto vodilni inštrument.

The J. Geils Blues Band so razpadli leta 1985 in se kasneje vsakih nekaj let ponovno zbrali in razšli. Skupina je že v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja imela kar nekaj singlov med prvimi 40 na lestvici, kot so Looking For A Love, Give it To Me, Must of Got Lost in Love Stinks s humorno zgodbo o neuslišani ljubezni. Svetovni uspeh je zasedba doživela proti koncu kariere s skladbo Centerfold z albuma Freeze Frame, ki je februarja 1982 pristala na prvem mestu ameriške pop glasbene lestvice.