Slovo poletju in pozdrav šoli

Brezplačnega glasbenega dogodka v ljubljanskem BTC se je udeležilo več tisoč mladih iz vse Slovenije.

Objavljeno
07. september 2013 21.37
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Več tisoč mladih se je v petek zbralo pred Kolosejem in vodnim mestom Atlantis v ljubljanskem BTC Cityju, da bi se poslovili od poletja in pozdravili novo šolsko leto. Prireditev Ritem mladosti je ponudila mnogo zabavnih, kreativnih in rekreativnih delavnic ter koncertne nastope domačih in tujih glasbenikov.

»Brezplačni glasbeni dogodek je namenjen mladim vseh starosti in tudi njihovim staršem. Vsem želimo omogočiti prijeten večer z druženjem, zato tudi nabor glasbenikov prilagajamo vsem starostnim skupinam. V dogovoru s Slovenskimi železnicami mladi prihajajo na dogodek iz vse Slovenije z vlaki, kar nas zelo veseli. Vedno pa nas skrbi tudi varnost udeležencev, saj je prireditveni prostor zelo velik. Vsako leto zato poskrbimo, da je dovolj varnostnikov in redarjev ter reševalcev, letos pa smo ekipo še posebno okrepili. Želimo si, da dogodka mladi ne bi povezovali opijanjem, temveč z zabavo, petjem, plesom in druženjem. Želimo jih ozavestiti, da se lahko tudi zdravo zabavajo in da zabava ni nujno povezana z uživanjem opojnih substanc,« je na dogodku povedal Dominik S. Černjak iz potovalne agencije Collegium Mondial Travel, ki skupaj z Radiem Antena že sedmič tradicionalno mladim podarjata dogajanje ob koncu poletja.

Ker se organizatorja zavedata velike osebne in družbene škodljivosti čezmernega pitja alkoholnih pijač med mladimi, sta tudi letos temu vprašanju posvetila posebno skrb. Na prizorišču sta dosledno upoštevala prepoved prodaje alkoholnih pijač mladoletnim osebam, tam pa so se predvajala tudi sporočila, ki so ozaveščala o škodi, ki jo lahko povzroči alkohol. Pri informatorski ekipi Izberi sam so mladi obiskovalci in njihovi starši dobili številne informacije, povezane z zmanjševanjem škodljivih posledic alkohola in drugih opojnih substanc ter prevzeli kupone za brezplačen »after taxi«.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so nam sporočili, da so bili v času letošnje prireditve na Pediatrično kliniko pripeljani štirje mladostniki. Trije štirinajstletniki in en sedemnajstletnik so bili v akutnem alkoholnem opoju. Trije hospitalizirani in eden po pregledu odpuščen domov. Akcije o škodljivosti uživanja alkohola, večja ozaveščenost in vloga staršev so dosegli svoj namen, saj so se mladi ob glasbi novomeških Dan D, Zablujene generacije, April, skupin In&Out in CoverLover, Omarja Naberja in Nike Zorjan ter slovaške skupine Peter Bič Project in številnih drugih predvsem zabavali, manj pa tudi pili. »Ritma mladosti sva se udeležila že četrto leto zapored in rada prideva sem, ker vedno srečava veliko ljudi. Zabava je odlična! Sploh lepo je priti iz Gorenjske v Ljubljano in se tu zabavati ob dobri glasbi,« pa sta bila zgovorna 18-letna Matic Primožič in Anja Lebar, ki sta se na dogodek pripeljala iz Lesc.