Slovo sopranistke Magde Olivero v starosti 104 let

V New York Timesu so jo označili za sopran, ki je desetletja osupljal občinstvo po vsem svetu.

Objavljeno
09. september 2014 14.37
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Milanu je včeraj v visoki starosti 104 let umrla italijanska sopranistka Magda Olivero. Operna pevka, ki je debitirala leta 1930, je še pri 99 letih nastopala v javnosti, pri čemer je njen glas, kot so pisali mediji, še vedno zvenel grandiozno. V milanski Scali, kjer je imela prve nastope, so se ji včeraj poklonili z minuto molka.

Oliverjeva je po poroki leta 1941 za deset let prenehala nastopati, kar pa ni vplivalo na njeno nadaljnjo zelo uspešno kariero in prepoznavnost tako v Evropi kot ZDA, piše britanski BBC.

V Milanski operni hiši so njen glas opisali kot zelo karizmatičen, njeno igranje kot fenomenalno, njen razum pa kot dovzeten in oster vse do konca.

Ameriški New York Times jo je označil za sopran, ki je desetletja osupljal občinstvo po vsem svetu, pevka sama pa je menila, da nima posebno prisrčnega glasu. Na nastopih je doživljala vzklike občinstva, ki ga je spravljala v ekstazo, in bučne ovacije, piše časnik.

Med njene pomembnejše vloge spadajo naslovne vloge v operah Tosca Giacoma Puccinija, Fedora Umberta Giordana in Medeja Luigija Cherubinija, še piše BBC.