Stefanovski in Atanasovski za uvod v jazzovske Ravne

Abonma Jazz Ravne 2014/2015 sestavlja sedem koncertov domačih in tujih ustvarjalcev.

Objavljeno
24. september 2014 15.02
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
S koncertom Vlatko Stefanovski Vasko Atanasovski kvarteta se bo jutri na Ravnah na Koroškem uradno začela osma sezona abonmaja Jazz Ravne. Abonma Jazz Ravne 2014/2015 sestavlja sedem koncertov domačih in tujih ustvarjalcev, poleg tega bo na Ravnah od 16. do 18. oktobra potekal tudi deseti Festival slovenskega jazza.

Na uvodnem koncertu bodo ustvarjalne moči in ideje združili Vlatko Stefanovski (akustična kitara), Vasko Atanasovski (saksofoni, flavta, vokal), Jošt Drašler (kontrabas) in Marjan Stanić (bobni).

Kot so sporočili organizatorji abonmaja, je glasba kvarteta polna strasti in čarobnih zvokov v kombinaciji z živahnimi solističnimi deli, v katerih se izraža pravo mojstrstvo nastopajočih.

Do konca marca prihodnje leto bodo v okviru abonmaja izvedli še šest koncertov. V sodelovanju z veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani bo 24. oktobra izveden koncert poljske zasedbe Mariusz Bogdanowicz Quartet – Syntonia, ki igra kompozicije skladatelja in vodje zasedbe Mariusza Bogdanowicza.

Konec novembra bo sledil koncert mednarodne zasedbe Stjepko Gut – Giovanni Mazzarino Quintet. Trobentač Stjepko Gut letos uradno zaključuje svojo profesorsko pot v Gradcu, del slovesa pa je tudi poslovilna turneja, v okviru katere se bo ustavil na Ravnah. Instrumentalno zasedbo bo obogatila mlada mojstrica vokalne improvizacije, Armenka Anush Apoyan.

V decembru načrtujejo koncert zasedbe Ian Siegal Mike Sponza Blues Band, januarja pa dva koncerta: 15. januarja bodo na Ravnah nastopili Vid Jamnik Eddie Luis' Jazz Passengers, 29. januarja pa Lenart Krečič (tenor saksofon), Boris Kozlov (kontrabas) in Gene Lake (bobni).

Na zaključnem koncertu sezone napovedujejo izbor najboljših avstrijskih glasbenikov, ki se jim bo prvič v Sloveniji pridružil ameriški baritonist Kevin Mahogany. Zasedba Kevin Mahogany Quintet bo na Ravnah nastopila 26. marca 2015.

Že čez tri tedne pa bodo na Ravnah tudi letos gostili Festival slovenskega jazza. V treh festivalskih dneh pripravljajo sedem dogodkov, med drugim koncert Jureta Pukla in Big Banda RTV Slovenija z dirigentom Igorjem Lundrom, na katerem bo kot gost nastopil ameriški bobnar Clarence Penn.

Zaključni koncert festivala bo 18. oktobra odigrala zasedba New Times Big Band iz Šmihela, tokrat pod vodstvom Izidorja Leitingerja in z gosti. Zaključni koncert bo izveden v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom.