The Jesus and Mary Chain spet v Ljubljani

Mojstri pop distorzije bodo 5. julija nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška.

Objavljeno
24. april 2017 14.03
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Škotska zasedba The Jesus and Mary Chain, ki je osemdeseta leta zaznamovala z distorzičnim zvokom popolnih pop melodij, se bo 5. julija vrnila v Ljubljano, kjer bo nastopila v Kinu Šiška. Ko so bili na vrhuncu ustvarjalne moči, so decembra leta 1989 nastopili v dvorani Slovan na Kodeljevem, kjer so predstavljali takraten nov, tretji po vrsti, album Automatic.

Tokrat bo zasedba, katere osnovna člana sta brata William in Jim Reid, predstavila nov album, prvega po 19 letih, Damage and Joy. Zasedba je namreč leta 1999 razpadla, ker sta se brata sprla. Skupaj sta začela spet igrati osem let pozneje, še devet let pozneje pa je nova postava zasedbe izdala nov album, ki ga kritiki zelo hvalijo.

The Jesus and Mary Chain so nadgradili hrup, ki so ga v popularno glasbo pripeljali The Velvet Undergroud in The Stooges, v popoln zvočni zid. Ta zvočni zid pa so vpletli v popolne melodije, v slogu njim najljubše ameriške ženske The Shangri-Las, znane po melodramatičnih popevkah. Tu je treba poudariti, da sta brata Reid ustanovila glasbeno skupino kot posledico navdušenja nad britanskim punkom v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Različne stopnje vpliva na njihov glasbo pa so imele tudi skupine Pink Floyd, Siouxsie and the Banshees in The Monkees ter mojster bluesa Muddy Waters. Po izidu albuma Psychocandy, ki že danes zveni popolno, je alternativni rock dobil povsem nove razsežnosti. Mnogi uvrščajo album Psychocandy še danes med 1001 album, ki jih morate slišati pred smrtjo.

The Jesus and Mary Chain 

Foto: osebni arhiv

Preden sta se vzkipljiva brata William in Jim Reid, ustvarjalno jedro The Jesus and Mary Chain, kar med nastopom konec devetdesetih divje sprla in za več let odkorakala z odrov, sta s spreminjajočim se naborom sočlanov izdala šopek izrednih albumov Psychocandy (1985), Darklands (1987), Automatic (1989), Honey's Dead (1992), Stoned & Dethroned (1994) in Munki (1998). Za zasedbo je bila vedno značilna dvojnost, in sicer svetloba lahkotnega osladnega popa lepljivih melodij ter temačnega kitarskega zvočnega zidu, v katerem kraljujeta distorzija in feedback.

Novi album Damage and Joy je produciral ustanovni član in nekdanji basist kultne skupine Killing Joke, Youth. Brata Reid, ki sta kitarista in pevca ter skladatelja, sta se skupaj z novo postavo, v kateri so še kitarist Scott Von Ryper, bobnar Brian Young in baskitarist Mark Crozer, v 14 novih skladbah poklonila zapuščini zamegljenega hrupa začetnega zvoka zasedbe ob hkratni posodobitvi zvoka.

Koncert The Jesus and Mary Chain v Kinu Šiška bo pristna (p)okušina zvoka, ki je močno vplival na smeri razvoja alternativnega rocka in še vedno vpliva na nove zasedbe, kot so A Place To Bury Strangers, Wavves, The Horrors in mnogi drugi.