The Stroj - Ko ritem spregovori

Kolektiv je sinoči v ljubljanskem Kinu Šiška predstavil nov album Metafonik.

Objavljeno
14. februar 2014 12.46
The Stroj
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Tolkalsko-glasbena delovna enota The Stroj je pod vodstvom filozofa in tolkalca Primoža Oberžana sinoči v ljubljanskem Kinu Šiška ob predstavitvi novega albuma Metafonik kolektiva uprizorila vzorčno demonstracijo proizvodnje glasbe.

The Stroj so performativno atraktivna zasedba, ki po eni strani meji na spektakulartnost, po drugi pa na vsakdanjik industrijske proizvodnje v tovarni. In tudi proizvodnja glasbe postaja vse bolj rutinsko tovarniško monotono delo. K sreči pa se v različnih domačih glasbenih delavnicah poraja zanimiva godba. In The Stroj so neka taka delavnica, kjer ne le da skupaj sestavljajo ritme in melodije, temveč tudi inštrumente.

Glasbeni projekt The Stroj je ena tistih slovenskih glasbenih in kulturnih posebnosti, ki je dovolj zanimiva za izvoz na tuje trge, če bi le država na kulturo gledala vsaj nekoliko bolj iz ekonomskega zornega kota s spodbujenem izvoza in (samo)zaposlovanja državljanov.

Njihova glasbena predstava temelji seveda na ritmu številnih tolkalcev in sledi melodij pridejo le iz računalnika, ki je po novem dodan zasedbi, ter doma narejenih inštrumentov iz odpadnega materiala. Monotonija in repeticija sta osnovni značilnosti glasbe zasedbe, ki pa je daleč od dolgočasnosti. Še posebej v živo so spektakularni. The Stroj igrajo techno trance rave glasbo v najbolj temeljni, zašmirani, različici, ki je obiskovalci Ambasade Gavioli nikakor ne bi mogli preživeti.