Thompson bo pel več kot tisoč Slovencem

Vstopnice za kontroverzni koncert že skoraj razprodane. Organizator bo poskrbel za več varnostnikov.

Objavljeno
25. april 2017 19.51
PERKOVIĆ Marko - Thompson plakati, 24.4.2017, Maribor [thompson]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Vstopnice za mariborski koncert Marka Perkovića Thompsona so že skoraj pošle, v Festivalni dvorani v Mariboru naj bi se zbralo več kot tisoč obiskovalcev, od tega velika večina Slovencev. Policija za zdaj ne načrtuje posebnih varnostnih ukrepov, so pa policisti imeli informativni sestanek z organizatorjem koncerta Milanom Trolom.

Koncert, ki bo 20. maja, je sprožil zelo ostre odzive. Oglasili so se številni posamezniki in institucije, po spletu se širi peticija za prepoved koncerta »zaradi poveličevanja fašizma in nacizma ter nestrpnosti«, ki jo je do zdaj podpisalo okoli tisoč ljudi. Proti koncertu je tudi mariborski župan Andrej Fištravec, Mladi forum stranke SD pa je ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar pozval, naj koncert prepreči, saj naj bi ta bil »ustaško zborovanje«.

Ministrica za notranje zadeve je poudarila, da je morebitna odločitev o prepovedi v rokah upravne enote, tam pa so dejali, da za prireditve v Festivalni dvorani njihovo dovoljenje sploh ni potrebno, organizator je dolžan le prijaviti koncert policiji. Kar je Trol tudi storil, kot je dejal včeraj, so ga na policiji prehiteli in ga povabili na pogovor, čeprav je imel tudi sam take namene. Podrobnosti še niso dodelali, vsekakor pa namerava Trol poostriti varnostne ukrepe. To pomeni, da bo na prireditvi več varnostnikov, kot je običajno.

Prepovedani sporni napisi in znaki na oblačilih

Na spletni strani Eventima, kjer prodajajo vstopnice, je Trol dodal tudi eksplicitno navodilo, da bodo »varnostniki ob vstopu obiskovalcev v dvorano temeljito izvajali površinske preglede vseh obiskovalcev in preprečili morebiten vnos nevarnih stvari ali prepovedanih predmetov«. Prav tako bo prepovedano nošenje spornih napisov ali znakov na oblačilih, ki bi »potencialno lahko vzbujali nestrpnost, sovražni govor ali različne provokacije«. Trol je dejal, da med te ne sodijo, denimo, hrvaške zastave, te bodo dovoljene. Po njegovih podatkih naj bi več kot devetdeset odstotkov vstopnic kupili Slovenci, preostalo pa obiskovalci iz Hrvaške in Avstrije, zato takih zastav verjetno ne bo veliko.

»Koncerti Thompsona v Sloveniji še bodo«

Po Mariboru so se pojavili plakati, ki pozivajo k bojkotu koncerta, po Trolovem mnenju pa je takšna »negativna propaganda« popolnoma odveč, saj gre po njegovem mnenju zgolj za solidnega glasbenika, ki so mu prilepili najrazličnejše etikete. S Stojanom Auerjem, ki upravlja Festivalno dvorano, je sodeloval že v preteklosti, zato ne pričakuje, da bi klonil pod pritiski in pogodbo odpovedal. Na vprašanje, ali namerava glede na veliko zanimanje – vstopnice za VIP-ložo so razprodali v le nekaj urah – organizirati še kakšen koncert, ni želel nedvoumno odgovoriti, dejal je le, da koncerti Thompsona v Mariboru in Sloveniji še bodo.

Glede morebitnih protestov ob koncertu, Trol pričakuje, da bodo organizatorji tako kot on shod prijavili in dobili vsa dovoljenja, sicer pa posebnih zapletov ne pričakuje. Koncert bo pozno, ob 22. uri, to naj bi bila le posledica logističnih težav, saj bo treba več kot tisoč obiskovalcev spraviti v dvorano, kar je zelo zamuden postopek. Na mariborski policijski upravi so dejali, da so dolžni sodelovati, organizator jim je predstavil svoje varnostne ukrepe, kar se tiče plakatov, ki pozivajo k bojkotu koncerta, pa niso ukrepali, saj niso ugotovili elementov kaznivega dejanja.