Thompsonov koncert prepovedan

Organizator Milan Trol napoveduje selitev koncerta na Hrvaško, proti državi pa odškodninsko tožbo.

Objavljeno
17. maj 2017 12.55
regent thompson
Peter Rak
Peter Rak
Maribor - Koncerta Marka Perkovića - Thompsona organizator še ni uradno odpovedal, vendar po odločitvi mariborske upravne enote, da se koncert prepove, obstaja le še majhna teoretična možnost, da bi zaradi pritožbe glasbenik v soboto vendarle nastopil na Lentu.

»Tehtali smo med ustavno pravico do združevanja ter izjavami organizatorja koncerta in predstavniki policije. Prevladalo je dejstvo, da bi bile lahko, če bi se na koncertu zgodila kazniva dejanja, posledice večje kot pri prepovedi prireditve,« svojo odločitev pojasnjujejo na mariborski upravni enoti. Predlog, naj se koncert prepove, je policija podala v ponedeljek popoldne, kot vzrok za tveganje so navedli prodajo vstopnic v tujini, od koder bi lahko prišli obiskovalci, ki bi povzročali kazniva dejanja.

Dodaten vzrok za prepoved so nekatere napovedi protestov proti Thompsonovemu koncertu, zato bi bili možni konflikti med privrženci in nasprotniki hrvaškega glasbenika. Organizator koncerta Milan Trol je zatrdil, da glede na varnostne ukrepe takšne možnosti ne bi bilo, pa tudi sicer na njegovih koncertih še nikoli ni bilo posebnih izgredov, vendar je načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer dejala, da je policija verodostojna pri podaji ocene o tveganju. Trolu so že vročili odločbo, vendar se z odpovedjo koncerta še ni sprijaznil, saj je že včeraj na upravni enoti vložil pritožbo, naslovljeno na ministrstvo za notranje zadeve.

Nadomestni koncert tik za mejo?

Ker bi bil koncert v soboto, je malo verjetno, da bodo Trolovo pritožbo na ministrstvu obravnavali, pritožba pa ne zadrži izvršitve. Zato Trol že razmišlja o nadomestnem koncertu v kakšnem hrvaškem mestu tik ob meji, če ne bo šlo drugače, pa bo 1200 obiskovalcem, ki so kupili vstopnice, denar vrnil. Ker je prepričan, da je prepoved povsem neupravičena, poteza policije pa jasno kaže, da ta ne dela avtonomno in neodvisno, ampak je podlegla pritisku politike, je napovedal tudi odškodninsko tožbo proti državi. »Odvetniki so mi zagotovili, da so vsi argumenti meni v prid, tako da ne dvomim, da bom tožbo dobil,« je dejal Trol.

Thompsonov menedžer Zdravko Barišić, ki je v torek sodeloval na pogovorih na mariborski upravni enoti, je včeraj dejal, da ne more verjeti, da je bila sprejeta takšna odločitev. Ogorčen je tudi Thompson, ki je napovedal, da bo o dogajanju obvestil hrvaške politike in diplomacijo, češ da so obtožbe o njegovi naklonjenosti ustaštvu povsem deplasirane, prepoved koncerta pa nezakonita. Oglasil se je tudi Stojan Auer, upravitelj Festivalne dvorane, po njegovih besedah so s prepovedjo kratene temeljne človekove pravice. »Kot absolvent magisterija diplomatskih ved pričakujem, da se bo ustrezno odzvalo ustavno sodišče z izdajo začasne odredbe za koncert; če se to ne bo zgodilo, pa bo takšen ukrep našo državo ponovno udaril po žepu,« pravi Auer.

Grims o tveganjih

O zadevi Thompson bodo govorili tudi v državnem zboru oziroma na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Predsednik komisije Branko Grims (SDS) je za danes sklical nujno sejo, edina točka dnevnega reda pa bo obravnava varnostnih tveganj, ki so podlaga za prepoved koncerta.