Tri desetletja rocka v Gornji Radgoni

Rockfešta se bo začela zvečer ob 18.uri na sejmišču.

Objavljeno
26. september 2014 16.34
Dežurni krivci
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Gornja Radgona je mejno področje in stičišče različnih kultur, v zadnjih desetletjih pa je predstavljala poseben družbeni prostor, kjer so se ob različnih priložnostih zbirali in srečevali mladi iz bližnje in širše pomurske okolice, celotne Slovenije in iz tujine, predvsem Avstrije. K temu so med drugim pripomogle tudi radgonske Rokfešte in domače rockvske skupine. Ob tridesetletnici rocka v Radgoni so pripravili Rockfešto, ki se bo zvečer začela ob 18. uri na sejmišču, nastopili pa bodo Dežurni krivci, Odpisani, The Yellow Minute, Brez milosti, Wrong, Social Split, Majki Di Majk, The Bad Artist, Fail Aspect, Frant Josef I, Evil Peanut, SZD, Živi zid in Megathernium.

Gornja Radgona je bila predvsem po zaslugi Tomija Sluge in drugih prostovoljnih alternativcev iz mladinskega društva GROM v devetdesetih let prejšnjega stoletja središče kulturno rockovskega dogajanja v celotnem Pomurju in širše. V telovadnici Partizana ter na sejmišču je bilo organiziranih veliko odmevnih koncertov z največjimi zvezdami takratne radgonske, pomurske, slovenske in nekdanje jugoslovanske scene. V sami Radgoni je v obdobju zadnjih 20 let delovalo več kot 15 bolj ali manj priznanih skupin, ki so soustvarjali slovenski glasbeni prostor. Nekatere med njimi so bili v svoji zvrsti glasbe na Slovenskem pionirji (Wrong, Fat Nuns, Insane, Y). Po drugi strani pa so v Radgono radi prišli tudi »velike« skupine kot Niet, Let 3, Hladno pivo, Majke, KUD Idijoti, It's Not 4 Sale, Vlado Kreslin, Zoran Predin pa tudi Siddharta, ki so takrat imeli šele šest svojih pesmi, ter Elvis Jackson in številni drugi.

Nato je je nekoč pestro koncertno gibanje, ki je v Radgoni bilo dolgo stalnica, iz večih vzrokov zamrlo. In prav zato so se nekega oktobrskega večera 2008 nekateri odločili, da bi po nekaj letih suše v Radgoni spet organizirali tisto pravo Rokfešto. Tako so maja 2009 spravili pod streho prireditev 25 Let rocka v Radgoni, kjer je nastopilo devet legendarnih pomurskih in radgonskih rockovskih skupin. Koncert je obiskalo več kot tisoč ljudi, naslov pa je obeleževal 25 let od ustanovitve prve radgonske rock skupine Brez milosti.

Letos mineva pet let od omenjenega dogodka, zato so se v Kulturno-umetniškem društvu za razvoj alternativne kulture Radgona (KUD ZRAK) odločili, da spet organizirajo Rokfešto, tokrat pod naslovom 30 Let rocka v Radgoni. Med drugim bodo zaigrale tudi zasedbe, ki bodo stopili na oder po več letih oziroma desetletjih (The Yellow Minute, The Bad Artist, Brez milosti, Crucifixion, Wrong), nosilci koncerta pa bodo Dežurni krivci in Odpisani.

Kot je povedal Vasja Rovšnik, predsednik Kuda ZRAK: »Imamo namen, da bi celoten projekt postal vsako leto tradicionalen. Ne gre pa tudi pozabiti, da bo med nastopajočimi in obiskovalci predvsem mladina, ki je željna tovrstnih dogodkov. Tako je eden izmed namenov projekta tudi, da mlade raje privabimo na koncert kot pa da se skrivajo po grmovju oziroma barih. Želimo predvsem doseči, da Radgona (spet) postane alternativno-kulturno središče tega dela Slovenije, nekaj kar je pred leti že bila.«