Udarni EasyWalkers

Energičen nastop domače bluesovske zasedbe EasyWalkers v ljubljanskem hostlu Celica.

Objavljeno
19. februar 2011 14.44
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Kranjsko-ljubljanska rhythm and blues zasedba v postavi Marko Matjašič (glas, kitara), Damir Jazbec (orglice), Daniel Homšak (bas kitara) in Iztok Repovž (bobni) je ena redkih zelo udarnih bluesovskih skupin v Sloveniji. Njihove glasbene interpretacije temeljijo na ostrem čikaškem kitarskem bluesu, kar izvrstno obarva kitarist Matjašič, ki je hkrati momljač v najboljšem stilu Muddyja Watersa in Johna Lee Hookerja.

Posebnost te zasedbe je eksploziven orgličar Zajec - orglice imajo pri EasyWalkersih zelo pomembno vlogo, ne dekorativne. Kot solistični inštrument in eden najbolj prepoznavnih bluesovskih inštrumentov so pri njih orglice dodana vrednost. Seveda pa je natančna in stabilna ritem sekcija osnova vsake glasbene, pa tudi bluesovske zasedbe.

Na torkovem nastopu v hostlu Celica, ki je potekal v okviru glasbenega programa Sozvočja, kamor na intimen nastop povabijo zelo različne in kakovostne glasbenike in glasbenice, so priredili pravi koncert v dnevni sobi. Ta je sicer zadostil intimnosti dogodka, vendar so ga morali EasyWalkersi izvesti veliko bolj zadržano, kot bi ga sicer v kakšnem večjem prostoru.

Skupina zajema iz zgodovine sodobne popularne glasbe, katere pretežni del tako ali tako izvira iz bluesa, in te pesmi interpretira v lastni glasbeni viziji, saj večina bluesovskih standardov pušča precej prostora za lastno interpretacijo. EasyWalkersi sicer imajo vzornike, ne želijo pa si biti njihove kopije in to tudi niso.