Umirjena alternativca Teho Teardo in Blixa Bargeld

Duet bo v soboto v Kinu Šiška predstavil album Still Smiling.

Objavljeno
04. oktober 2013 20.02
Blixa Theo
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Umetniški par Teho Teardo in Blixa Bargeld je združil sile v nenavadno umirjenem in precej sofisticiranem zvočnem zapisu albuma Still Smiling, ki je izšel pri založbi Specula Records. Predstavila ga bosta v soboto v ljubljanskem Kinu Šiška.

Blixa Bargeld (glas, kitara) je po svetu in pri nas bolj znan del dueta. Pri nas smo ga doslej videli v obeh njegovih svetovno znanih postavah: v postrockovski industrial zasedbi Einstürzende Neubauten, ki je rezala pionirske vode atonalnega in hrupnega rocka, in spremljevalni zasedbi avstralskega alterrockerja Nicka Cava The Bad Seeds.

V Šiški je navdušil že pred tremi leti, ko je z nemškim elektronskim magom Carstenom Nicolaiem predstavil projekt ANBB.

Tokrat sodeluje z italijanskim oblikovalcem zvoka in producentom Tehom Teardom, sicer ustanoviteljem in vodjo nekdanje italijanske rock zasedbe Meathead. Ta se je v zadnjem času uveljavil kot pisec filmske glasbe, med drugim je avtor glasbe za canskega zmagovalca Mogočnež (Il Divo) v režiji Paola Sorrentina, za katerega je Teho Teardo dobil tudi nagrado Ennia Morriconeja.

Nenavadna glasbenika sta združila ustvarjalne moči, rezultat pa je izjemen veliki mali album. Still Smilling je zajedljiv poklon lepoti glasbe, ki sta jo oba svojčas prej mesarila kot subtilno sestavljala. Če ste pričakovali kaj rohnečega, boste razočarani, a vendar vas bo album pritegnil z večplastnostjo.

Rekonstrukcija glasbene forme, ki je tu skrčena na minimum, je seveda namerna, kajti pogosto je v umetnosti tako, da je manj več. Včasih je treba povedati, kar imaš povedati, preprosto, neposredno in okleščeno navlake. Album prinaša dvanajst mini simfoniet, pri katerih dominirajo godala, nekaj je klavirja pa kitara ter njuna vokala in posnetki pogovorov.

Tudi brez samoironije ne gre, saj je že ovitek tak, da oba sedita v oslovski klopi s kapama, ki jih morajo nositi poredni učenci, in s prstom valita krivdo drug na drugega. Drugi samoironični preblisk je posnetek novinarskih vprašanj s tiskovne konference, ko novinarka vprašuje in skorajda obtožuje Blixo Bargelda, da se je njegova glasba zadnje čase pomehkužila.

Nasmihanje ostane

Album Still Smiling je močna alternativa sami alternativni glasbi in z nalezljivimi melanholičnimi skladbami ter subtilnimi godalnimi aranžmaji grozi, da bo postal zim­zelenček alternativne glasbe. To je album drzne glasbe. Sicer pa za močen rock'n'roll že nekaj časa ni treba igrati na kitaro in uporabljati distorzije. Ne glede na odzive se glasbenika na koncu še vedno nasmihata ali pa imata zamrznjene nasmehe, odvisno od tega, kako si razlagamo angleški naslov Still Smiling.

Njuno sodelovanje na albumu izvira iz sodelovanja pri gledališki produkciji Ingiuria, pri kateri je sodeloval tudi Alexander Balanescu. Njegovi godalni prijemi in njegov kvartet so obarvali zvočne strukture pesmi na albumu Still Smiling. Nato sta se v sorodnem duhu Teho Teardo in Blixa Bargeld lotila glasbe za film A Quiet Life (Tiho življenje). Očitno sta medtem ugotovila, da imata dovolj skupnega interesa za glasbeno drugačnost, da sta se lotila skladanja in produciranja novega albuma, ki ga bosta predstavila v Ljubljani.

Z izvirno rabo godal – violončela, violine, kitare in celotnega godalnega kvarteta, sta zamajala tradicionalno dojemanje klasičnih inštrumentov ob srečanju z elektroniko in rezultat je impresiven. Pisanje in snemanje albuma je potekalo v Berlinu in Rimu. Teho in Blixa sta skoraj dve leti skrbno izbirala vsak zvok, vsako besedo in tišino. Na albumu Still Smiling je med drugim mogoče poslušati novo različico A Quiet Life in priredbo The Tiger Lillies Alone with the Moon.