Umrl Ian Lemmy Kilmister, vodja skupine Motörhead

V 71. letu starosti je v ponedeljek umrl pevec in baskitarist britanske hard rock'n'roll skupine Motörhead Ian Lemmy Kilmister

Objavljeno
29. december 2015 09.37
reu PORTUGAL/
Š. P., STA, Zdenko Matoz
Š. P., STA, Zdenko Matoz

Včeraj je, vsega štiri dni po svojem 70. rojstnem dnevu, umrl pevec in basist britanske hard rock'n'roll skupine Motörhead Ian Lemmy Kilmister. Umrl je za posledicami agresivne oblike raka, ki so mu ga diagnosticirali šele v soboto.

»Danes nas je po kratkem boju z zelo agresivnim rakom zapustil naš mogočni in plemeniti prijatelj« je skupina sporočila na Facebooku. »Za bolezen je izvedel 26. decembra, ko je doma skupaj z družino igral svojo najljubšo video igro. Več bomo povedali v prihodnjih dneh, do takrat pa prosimo ... predvajajte Motörheade zelo naglas«, so še zapisali.

Lemmy, ki je živel v Los Angelesu, je bil mitična rockovska ikona s svojimi zalizki, dolgimi lasmi, bradavicami na obrazu ter črno majico in klobukom. »Kot sem vedno govoril, želim, da se me spominjajo po moji iskrenosti,« je nekoč dejal ta glasbenik, ki je živel ob pijači, cigaretah, drogah, ženskah in neskončnih turnejah. Poleg raka je imel številne zdravstvene težave, od srčne aritmije in hematoma do sladkorne bolezni. Zaradi pešajočega zdravja so zadnjih nekaj let koncerti skupine Motörhead pogosto odpadali.

V Sloveniji so Motörhead nastopili nekajkrat. Ob zadnjem nastopu v Ljubljani, v popolnoma nabiti veliki dvorani Hale Tivoli 10. decembra 2012, smo v kulturaži s koncerta v zadnjem odstavku zapisali: »Če je na prejšnjem koncertu v Ljubljani z Lemmyjevega lica tekla kri, ker je vanj nekdo vrgel oster predmet, sta tokrat po obrazih tekla znoj in pivo, ki so ga strastneži metali med občinstvo. Lemmy očitno ni povsem zameril ljubljanskemu občinstvu, saj je na koncu navdušeno dejal, da ga dolgo ni bilo tu in da bo še prišel, ter dodal: 'Ne pozabite nas, mi smo Motörhead in igramo je**** rock'n'roll.'«

Ian Fraser »Lemmy« Kilmister se je rodil v Staffordshireu na božični večer leta 1945. Nad glasbo so ga sprva navdušili Beatli, potem ko jih je videl v živo. Nato je igral kitaro v kar nekaj glasbenih skupinah ter bil tudi roadie zasedbi Jimi Hendrix Experience. Leta 1972 so ga zaposlili kot basista v britanski space rock zasedbi Hawkwind, čeprav baskitare ni znal igrati. Hitro se je naučil tudi tega, vendar po svoje, saj je Rickenbackerjevo baskitaro v veliki meri igral, kot da bi bila običajna električna kitara. Tako je nastal njegov prepoznaven drveči zvok, ki ga je izpilil do popolnosti v skupini Motörhead, ki je preigravala ogoljen in hrupen, še vedno uporniški rock'n'roll.

Sožalje ob njegovi smrti so že izrazili Ozzy Osbourne iz skupine Black Sabbath, Flea iz skupine Red Hot Chili Peppers, Nikki Sixx iz Motley Crue in skupina Judas Priest. Na Facebooku so v ta namen odprli tudi poseben profil.