Umrl je klarinetist Alojz Zupan Vuj

Za svoje kvalitetno umetniško delo je prejel številna priznanja in nagrade.

Objavljeno
05. januar 2012 10.08
K. R., kultura
K. R., kultura

Alojz Zupan (vzdevek Vuj), slovenski klarinetist in pedagog, se je rodil 20. maja 1935 v Aumetzu (Francija), v izseljeniški rudarski družini, ki se je po njegovem rojstvu preselila v Trbovlje. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 1961 diplomiral v razredu prof. Mihaela Gunzka.

Dirigent Godbe ljubljanskih veteranov prof. Alojz Zupan Vuj se je pričel z glasbo ukvarjati takoj po drugi svetovni vojni in se že leta 1950 vključil v trboveljsko godbo kot klarinetist. Igral je tudi v mladinskem orkestru. Glasbeno šolanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo in leta 1961 diplomiral.

Od leta 1958 do 2000 je igral kot solist in prvi klarinetist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Od leta 1060 je tudi član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana, s katerim so izvedli preko dvesto nastopov. Kot poklicni glasbenik je dobil številne nagrade in priznanja.

Z njim se je nadaljeval »klarinetistični fenomen«, ki se je začel s Hudarinom, nadaljeval z Gunzkom, nato s Tržanom, Plevnikom, Deželakom, Kotarjem. Pedagoško delo je opravljal kot docent na Akademiji za glasbo in kot pedagoški sodelavec na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Nazadnje je bil zaposlen na Akademiji za glasbo kot redni profesor klarineta in predstojnik oddelka za pihala, trobila in tolkala.

Vsa leta je sodeloval tudi s trboveljsko godbo, od leta 1963 je bil namestnik dirigenta, od leta 1989 pa njen dirigent. Za uspehe na pedagoškem področju je leta 1985 prejel priznanje Zveze glasbenih pedagogov Slovenije.

Za svoje kvalitetno umetniško delo je prejel številna priznanja in nagrade, med njimi študentsko Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada v skupini Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana leta 1982, Bettetovo nagrado za vrhunske glasbene solistične nastope leta 1982. Za izvedbo koncerta Pavla Šivica je dobil nagrado JRT na festivalu v Ohridu. Leta 2000 je prejel Gallusovo plaketo za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti.