Umrl je Rado Razdevšek, ustanovni član New Swing Quarteta

Kvartetu je tlakoval pot skupaj z Daretom Heringom in Gregorjem Bezenšekom. V zasedbi je deloval od leta 1968 do leta 1988.

Objavljeno
27. marec 2018 16.50
V. U., STA
V. U., STA

Dva meseca pred 70. rojstnim dnevom se je poslovil ustanovni član New Swing Quarteta Rado Razdevšek, so sporočili iz agencije Gig.

Ansamblu, znanemu po svetu po poustvarjanju gospel glasbe, je tlakoval pot skupaj z Daretom Heringom in Gregorjem Bezenšekom, s pridružitvijo Marjana Petana pa je v njem deloval 20 let, od leta 1968 do leta 1988.

Od terceta do New Swing Quarteta

Zamisel o tem, da bodo prepevali, se je Razdevšku, Heringu in Bezenšku rodila kot trem sosedom v Šentjurju pri Celju, kjer so sprva delovali kot tercet. Ko so dobili ploščo Golden Gate Quarteta, so začeli izvajati gospel glasbo. Leta 1968 so se s pridružitvijo Petana poimenovali New Swing Quartet.

Kot se spominja Hering, je bil Razdevšek zelo širok človek, multitalent, športnik, sam se je naučil igrati kitaro, na ta način pa so se naučili prepevati. »Kot kitarist je bil pravzaprav najbolj verziran, da nas je na nek način tudi vodil do prihoda Ota Pestnerja, ki je kot čudežni deček potem prevzel umetniško vodenje kvarteta,« je povedal za STA.

Kvartet je zapustil leta 1988

Po Heringovih besedah je bil »izredno topel človek«, s katerim so v 20 letih prepotovali Rusijo, precej Evrope in vso Slovenijo, kjer je bil »zelo dobro sprejet kot baritonist z lepo barvo glasu«. Kvartet je zapustil leta 1988, ko so stopili na profesionalno pot, za katero so se morali člani odreči svojemu poklicu. Razdevšek se za to ni mogel odločiti, so pa kljub temu ostali prijatelji. »Ohranjeno je bilo lepo prijateljstvo in ga bomo zelo pogrešali,« je še povedal Hering.

Po Razdevškovem odhodu je New Swing Quartet kot sinonim za poustvarjanje tradicije črnskega in belskega gospela ter spirituala v Sloveniji deloval še nadaljnjih 20 let in leta 2008 deklarativno sklenil pot s koncertom v Sevnici. Po desetih letih premora pa so Hering, Pestner, Marjan Petan in Tomaž Kozlevčar februarja letos ponovno stopili na oder in v razprodani ljubljanski Unionski dvorani obeležili 50-letnico delovanja.

Kvartet bo 29. maja nastopil tudi v Križankah, kjer ga bosta spremljala Big band Orkestra Slovenske vojske in zasedba The Mood Swingers. Dan kasneje pa bo v Plečnikovem avditoriju z gosti nastopil še Pestner, ki letos prav tako praznuje 50 let pevske kariere.