Urbana osvežitev Maribora

Ta konec tedna se bo v štajerski prestolnici v sklopu festivala Re:fresh dogajalo marsikaj

Objavljeno
26. september 2013 16.05
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ekipa entuzijastev, ki v štajerski prestolnici deluje na področju grafičnega oblikovanja, skejtanja, grafitiranja, didžejanja in ostalih vej (tudi) uličnih umetnosti, se je odločila, da je čas za osvežitev.  Ta konec tedna se bo zato na različnih mariborskih lokacijah odvijal festival RE:FRESH, ki bo na svojih odrih in zelenicah gostil tudi nekaj odličnih glasbenikov, ki jih v Sloveniji pričakujemo že dolgo.

Glavna organizatorja Domen Kozole in Luka Petek povesta, da je poslanstvo festivala zapolnitev praznine, ki ga v mestu in širši regiji občutijo predvsem pripadniki in privrženci urbane kulture. Z glasbenimi, športnimi in umetnostnimi vsebinami in predvsem veliko željo po spremembah želijo v mesto vnesti svež veter in na tak način meščanom in meščankam izpod Pohorja sporočiti, da je Mariboru mlado, odprto in napredno mesto.

»Festival izhaja iz želje, da se v mestu končno nekaj premakne,« pojasni Petek. Vsi, ki sodelujejo pri organizaciji, tako ali drugače delujejo na področju urbane kulture. Organizacijske niti v rokah držijo tisti, ki so že dopolnili trideset let, veliko pomoč pa nudijo tudi mladci in mladenke, ki so šele dobro vstopili v dvajseta leta. Želja po tovrstnem dogodku je med protagonisti torej zorela že dolgo, a se je, kot pove Petek, že v času Evropske prestolnice kulture, in tudi pod prejšnjo oblastjo, »težko delalo, če nisi bil del tistega kroga, ki je v rokah držal vse niti.« Časi so torej kljub vsemu malce bolj prijazni, ekipa, ki stoji za festivalom, pa si želi predvsem, da bi tudi v Mariboru dobili skupno platformo za razvoj urbane kulture. Poleg zasebnih sponzorjev in donacij je na pomoč priskočila tudi mariborska občina, zato je videti, da je prvi korak že narejen, Petek in Kozole pa upata, da ni tudi zadnji.

Akua Naru, Kutmah, Jimmy Barka Experience...

In prvi korak je bil vsekakor narejen velikopotezno. Poleg izvrstne glasbenice Akue Naru ter didžeja Kutmaha, enega najkreativnejših didžejev in producentov hiphop, glitch in bass scene, ki bosta v Štuku nastopila v petek in soboto, so organizatorji roke podali tujim pa tudi ljubljanskim didžejem. Za gramofoni se bodo tako hkrati s petkovim Kutmahovim didžej setom znašli še hrvaška didžeja Smeđi Šečer in Mr. Dirty Hairy, stara znanca ljubljanske Metelkove, in didžej Udo Brenner, eden glavnih akterjev priljubljenih večerov Zeleno sonce v Gali hali.

Sobotni koncert Akue Naru pa bodo dodatno začinili zagrebški didžej Eddy Ramich, beograjski didžej Phillie P, ljubljanski jahalec gramofonov Mique in pa mariborska didžeja Immortal Tune in Marko Luk. Svoje glasbeno znanje bo na glasbeni akademiji delil didžej in glasbeni poznavalec Borja Močnik, v nedeljo pa bodo v zavetju narave, na »enem najlepših mariborskih lokacij,«, kot Limbuško nabrežje opiše Kozole, med drugim nastopili tudi Jimmy Barka Experience.

Delavnice, športni dogodki, tekmovanja

Poleg glasbenega programa se bodo na različnih lokacijah odvijale različne delavnice, s katerimi želijo organizatorji Mariborčanom približati urbano kulturo. Na delavnicah jih bodo tako med drugim učili veščin skejtanja, breakdance-a, grafitiranja, hoje po vrvi in didžejanja, na Poštni ulici pa bodo organizirali tudi mednarodni sejem gramofonskih plošč.

»Če se primerjamo s festivali, ki se poleti dogajajo večinoma na Hrvaškem, lahko ugotovimo le, da v Mariboru poleg programa ne moremo ponuditi dodane vrednosti izležavanja, kopanja in sončenja, lahko pa poskušamo na dolgi rok v mestu razviti festivalski turizem,« razmišlja Kozole. »Na eni strani bo s tem kultura v mestu močno rasla, kar bo spodbujalo domačo kreativo, na drugi strani pa bomo platformo delili tako mariborskim kot tudi akterjem iz cele Slovenije, ter tujim umetnikom, ki bi se želeli predstaviti na naših tleh. To je vsa filozofija, ki stoji za tem.«