V Kanalu znova čas za Kogojeve dneve

Kljub ponovno znižanemu proračunu za izvedbo bodo pripravili sedem koncertov, likovno razstavo in literarni večer.

Objavljeno
05. september 2014 17.03
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Kanalu ob Soči se danes začenja mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2014. Slavnostno odprtje bo ob 19.30 v Galeriji Rika Debenjaka, kjer bodo odprli pregledno razstavo slikarja Franka Vecchieta, ki ga bo predstavila umetnostna zgodovinarska Vesna Koršič Zorn.

Slavnostni nagovor bo letos pripadel odhajajočemu ministru za kulturo Urošu Grilcu, zbrane pa bosta nagovorila tudi predsednik organizacijskega odbora festivala Ciril Zlobec in župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.

Uvodni koncert letošnjega festivala bo izvedel Godalni kvartet Calisto v kanalski župnijski cerkvi, na programu pa so dela Marija Kogoja, Antona Srebotnjaka in Edvarda Griega.

Kljub ponovno znižanemu proračunu za izvedbo festivala bodo tudi letos pripravili sedem koncertov, likovno razstavo in literarni večer. kljub temu bodo glasbeniki predstavili tudi nekaj slovenskih glasbenih novitet.

Prihodnji petek bodo v Kanalu pripravili večer poezije Ferija Lainščka, teden dni kasneje pa še koncert za mlade, ko se bodo na kanalski osnovni šoli predstavili izbrani učenci Glasbene šole Nova Gorica. Nato bo 26. septembra v Kanalu nastopil Slovenski oktet, ki bo predstavil nekatere nove skladbe Štefana Maurija, Lojzeta Lebiča in Pavla Mihelčiča.

Za vrhunec ansambel Cantus

Vrhunec letošnjega festivala napovedujejo 6. oktobra, ko bo v Novi Gorici nastopil hrvaški ansambel Cantus. Le dva dni kasneje se bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici predstavil Orkester iz Padove in Veneta, ki mu bo dirigiral Anton Nanut.

Slovenske glasbene novosti prinašata tudi zadnja koncerta, ki bosta izzvenela v Italiji. V Benečiji, v kraju vsakoletnih srečanj Bardo, bo 12. oktobra koncertiral Trobilni ansambel Slovenske filharmonije. Letošnji festival pa bo zaključil Slovenski tolkalni projekt SToP s koncertom v Trstu 18. oktobra

Predsednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic poudarila, da je to edini festival z določeno programsko shemo, ki je enaka že od njegovega nastanka, zato bi pričakovala večjo podporo države pri njegovi realizaciji.