V Mariboru mednarodno tekmovanje zborovskega petja

Gre za izredno zahtevno tekmovanje, so vsak zbor na tekmovanju ponovi le eno skladbo, v celoti pa mora pripraviti kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe

Objavljeno
22. april 2017 16.16
20100201 Wiener Vorlesung zum 150. Geburtstag von Gustav Mahler: Mahler - musikalischer Zuchtmeister und Schmerzensmann. An der Schwelle zur Wiener Moderne. Vortrag: Otto Brusatti, Kommentar: Erwin Ortner, Moderation: Mirjam Jessa, Musik: Arnold
Pi. K.
Pi. K.
Maribor - V mariborski dvorani Union se je včeraj začelo bienalno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus - Maribor, ki je eno najprestižnejših na svetu in katerega zmagovalec se uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo prihodnje leto v Mariboru. Letos bo tekmovanje, ki ga skupaj s partnerji organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), potekalo že štirinajstič.

Na letošnjem tekmovanju se bo predstavilo 11 zborovskih zasedb iz Italije, Hrvaške, Latvije, Češke, Švedske, Romunije in Slovenije, med katerimi bodo tri vokalne skupine, dva ženska zbora, en moški zbor in pet mešanih zborov. Ocenjevala jih bo žirija v sestavi petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: Gabriel Baltes (Francija), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Maria Gamborg Helbekkmo (Norveška), Reiner Schneider-Waterberg (Švica) in predsednica žirije Karmina Šilec (Slovenija).

Danes bodo zbori od 10. 30 ure dalje tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se bo jutri pomerilo za veliko nagrado 14. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus - Maribor 2017 in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2018. Zmagovalca bodo razglasili predvidoma ob 15.00, na zaključku tekmovanja pa bo nastopila znana slovenska pop/jazz vokalna zasedba Jazzva.

Posebnost Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor je v skrbi za promocijo slovenske glasbe, saj mora vsak zbor izvesti eno skladbo našega renesančnega skladatelji Jacobusa Handla Gallusa in eno od priredb slovenskih ljudskih pesmi - letos Fčelica zletela po ljudskih motivih iz Prekmurja skladatelja Lojzeta Lebiča.

Gre za izredno zahtevno tekmovanje, saj lahko vsak zbor na tekmovanju ponovi le eno skladbo, v celoti pa mora pripraviti kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori predstavijo od tri do štiri sporede: programsko zaokroženi spored, značilen za deželo, od koder je zbor (netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa še dodatnega v finalu. Na tekmovanju lahko sodeluje največ 12 zasedb, kar mu zagotavlja izjemno visok umetniški nivo.

Žirija je mednarodna in jo letos sestavlja pet strokovnjakov za zborovsko petje: predsednica žirije Karmina Šilec, Slovenija, Gabriel Baltes, Francija, Helena Fojkar Zupančič, Slovenija, Maria Gamborg Helbekkmo, Norveška, in Reiner Schneider-Waterberg, Švica.