V Slovenski filharmoniji znana pomočnika za glasbo, razpis za direktorja v kratkem

V. d. direktorice SF Marjetica Mahne je za področje orkestra imenovala Klemna Hvalo, za področje zbora pa Gregorja Klančiča.

Objavljeno
15. februar 2018 12.04
uho-Klemen Hvala
V. U., STA
V. U., STA

Vršilka dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije (SF) Marjetica Mahne je že imenovala dva od treh možnih pomočnikov, ki bosta položaj opravljala vezano na njen mandat.

Za področje orkestra je imenovala Klemna Hvalo, za področje zbora pa Gregorja Klančiča. Medtem pa ministrstvo za kulturo pripravlja razpis za direktorja SF.

Nekdanja predsednica sveta SF Marjetica Mahne, ki jo je minister Tone Peršak po razrešitvi Damjana Damjanoviča za v. d. direktorice tega javnega zavoda imenoval s 1. januarjem, je imenovanje pomočnikov za obe področji glasbene dejavnosti imela za svojo prvo nalogo. Hvalo je za pomočnika za področje dela orkestra imenovala s 1. februarjem, pogodbo s Klančičem kot pomočnikom za področje dela zbora pa je podpisala z veljavnostjo od 1. januarja dalje, je pojasnila za STA.

Razpis na ministrstvu še pripravljajo

Mandat obeh je vezan na njen mandat. Ministrstvo jo je za v. d. direktorice imenovalo do imenovanja novega direktorja, za kar bo izveden javni razpis oziroma največ za dobo enega leta. Razpis na ministrstvu še pripravljajo in ga nameravajo objaviti v kratkem.

Marjetico Mahne je minister na čelo SF imenoval po tem, ko je vrhovno sodišče sredi lanskega decembra presodilo v prid ministrstvu in Damjanovičevi razrešitvi. Ta bi se morala zgoditi 15. novembra, a je Damjanovič na razrešitev reagiral z upravnim sporom.

V zadnjih dveh letih je bil namreč večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom. Vmes je odstopil šef dirigent Uroš Lajovic, nato pa je svoj odhod najavila še pomočnica direktorja za zbor Martina Batič, ki jo je prav tako pripeljal v zavod. Vse očitke je sicer zavračal.

Po ustanovitvenem aktu ima direktor zavoda lahko dva od treh možnih pomočnikov, za kateri nima ustrezne izobrazbe in delovnih izkušenj. Možni so pomočniki za orkester in za zbor ter za zadeve splošno upravnega značaja, finančne, računovodske in kadrovske zadeve.

Marjetica Mahne je tako imenovala pomočnika za obe področji glasbene dejavnosti. Poleg tega so, kot je še povedala za STA, že zaključili program SF za letošnje leto in ga poslali na ministrstvo, pripravljajo pa tudi že program za celotno sezono 2018/19.