Veličastna otvoritev festivala Arsana

Sinoči se je na Ptuju začel glasbeni festival, ki bo trajal do naslednje sobote.

Objavljeno
23. julij 2016 18.11
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Vokalna eksplozija je najprimernejši izraz za otvoritveni koncert, ki so ga poimenovali World vocal harmony - vokalna harmonija sveta. Nastopili so namreč legendarni New York Voices, ameriška vokalna zasedba, prejemica nekaj grammyjev, 40 udeležencev njihovega pevskega tabora z udeleženci iz celega sveta in pa domačini Vox Arsana z gostujočo pevko Nino Strnad.

Dvorišče ptujskega minoritskega samostana je bilo nabito polno, saj se je začel eden največji ptujskih festivalov, ki je že presegel lokalne meje in privablja vse več občinstva iz cele Slovenije in tudi sosednjih držav.

Eno najboljših vokalnih skupin na svetu sestavljajo Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Peter Eldridge in Darmon Meader, ki so mentorji in sedaj že tudi prijatelji vokalnega kvarteta Vox Arsana. Član te zasedbe, direkor in umetniški vodja festivala Arsana, Mladen Delin si je s svojo ekipo zelo prizadeval, da bi zasedba spet nastopila na Ptuju in tu imela evropsko različico vokalnega kampa, ki ga imajo sicer že nekaj let v ZDA. Letos prvič pa tudi v Evropi. Kar nekaj precej večjih mest se je potegovalo za to, vendar je gotovo gostoljubje in lepota slovenskega najstarejšega mesta bilo odločilno, da so New York Voices pripeljali svoje učence na Ptuj.

Uvodni del koncerta so imeli New York Voices, ki so ob spremljavi tria ali pa le a capella demonstirali svojo izjemno vokalno ujemanje in medsebojno prepletanje. Ker očitno radi poučujejo in izobražujejo, je dejansko bil tak tudi sinočnji koncert. V bistvu je to bila neke vrste učna ura vokalnega jazza. Kar 28 let skupnega glasbenega ustvarjanja ter zadnja leta tudi poučevanja so zasedbo New York Voices naredili kompaktno celoto, v kateri se vsak sestavni del zelo svobodno giblje. Vrhunska vokalna usklajenost dobesedno jemlje dih. Pripravili so program iz zakladnice ameriškega jazza in, kot kaže za tovrstne zasedbe, tudi nujno brazilsko popularno glasbo, ki jo je še najbolj zaznamoval Antonio Carlos Jobim. Slišali pa smo tudi nekaj njihovih avtorskih pesmi.

Z gostiteljsko skupino Vox Arsana so skupaj izvedli Orange Colored Sky, ki jo je svojčas izvajal Nat King Cole. Ta je nato izvedla nekaj skladb, da bi nato prišli na vrsto udeleženci pevskega tabora, ki so oblikovali tri večje vokalne zasedbe, ki so jih vodili Kim Nazarian, Lauren Kinhan in Peter Eldridge. Videti je bilo, kako so bili ponosni vsak na svojo skupino, ki je štela več kot deset članov, ki so le na dveh vajah pripravili vsaka po dve pesmi.

New York Voices imajo navado, da za vsak vokal kamp pripravijo tudi eno premierno avtorsko delo. Tokrat ga je napisal Darmon Meader, sicer tudi glavni aranžer njihovih interpretacij. Na odru je združil vse udeležence kampa, ki so premierno izvedli skladbo Zdravo Slovenija, ki je očitno dobila svoj naslov prav na Ptuju. Občinstvo je nastopajoče nagradilo s stoječimi ovacijami, New York Voices pa so v dodatku in za zaključek otvoritvenega večera še odpeli pomenljivo izbrano skaldbo In My Life skupine The Beatles.

Vokalni spektakel, ki smo ga sinoči slišali, je bil več kot primeren uvod v festival Arsana, kjer je precejšen poudarek na vokalnem jazzu. Drugi vrhunec festivala pa se obeta že zvečer, ko bosta prav tako na dvorišču minoritskega samostana nastopila vrhunska kitarista Vlatko Stefanovski in Mirosla Tadić.