Veličastnost projekta Terrafolk

Navdušujoč poslovilni koncert skupine Terrafolk v aktualni zasedbi v Gallusovi dvorani.

Objavljeno
24. oktober 2011 14.28
Posodobljeno
24. oktober 2011 14.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Skupina Terrafolk je v dobrem desetletju delovanja občasno menjavala člane zasedbe in še pogosteje bolj ali manj tesno sodelovala s številnimi glasbeniki, z zelo različnimi glasbenimi izhodišči. Terrafolk so bili v prvi postavi Danijel Černe - Mystica, Bojan Cvetrežnik - CV in Boštjan Gombač. Taka postava bo imela povratniški nastop na mariborskem Lentu prihodnje leto.

V soboto pa je bil v ljubljanskem Cankarjevem domu zadnji nastop skupine Terrafolk v jedrni postavi Danijel Černe - Mystica, kitara, Marko Hatlak, harmonika, in Boštjan Cvetrežnik, violina, buzuki. Nastop pa je aranžmajsko obogatil Simbolični orkester pod dirigentskim vodstvom Izidorja Leitingerja. To je orkester, ki ga načrtuje Cvetrežnik po odhodu iz skupine Terrafolk bolj intenzivno, skupaj z drugimi, razvijati v nove glasbene smeri. Doslej je Simbolični orkester pripomogel k aranžmajski bogatosti skupine Terrafolk, odslej pa bo sledil samostojni glasbeni viziji in seveda tudi občasno sodeloval s skupino Terrafolk.

Prvič pa je skupina Terrafolk, ki je sicer znana po izvrstnih mešanicah vse mogoče in nemogoče glasbe, pripravila v celoti avtorski večer nastopajočih. V prvem delu koncerta, ki je bil bolj poudarjeno klasično resen, so Terrafolk in Simbolični orkester zaigrali skladbe Dr. Karman je rekel 100 - Kozmični ples Klemna Bračka, D-Day Gorana Bojčevskega, Svetloba in voda Danijela Černeta - Mystice in Pasijon po sesijonu št II. Bojana Cvetrežnika.

Med premorom so nastopajoči zasedli oba velika hodnika Cankarjevega doma in nastopili v ulični različici in hkrati promovirali in prodajali svoj nov izdelek, in sicer devede in cede Ledena trgatev. Na devedeju je posnetek koncerta z drugega od treh nastopov, ki so bili lani v Klubu CD. Cede pa je zbirka pesmi, na katerem so avtorske skladbe s prejšnjih albumov in nove avtorske skladbe Počniva to vso noč Klemna Bračka in Sklopka Matije Krečiča ter novi posnetki Gurmanskega valčka in Novega leta.

Po sproščujočem odmoru, pa je sledil veliko bolj poskočen in dinamičen spored s skladbami Sklopka Matije Krečiča, Počniva to vso noč Klemna Bračka, Meta Luna in Nori veter Danijela Černeta - Mystice ter dva dela skladbe Izidorja Leitingerja, in sicer Lament in Drum & Bass iz Suite Quasi Balkanike, s katero se je zaključil uradni del koncerta. Sledil je neizbežen dodatek, kjer so se nastopajoči še enkrat razigrali, pridružili pa so se tudi Cvetrežnikovi GrossUpi, godalska skupina glasbene šole grosuplje, kjer jih poučuje.

Razširjena postava zasedbe Terrafolk, ki so jo obogatili še izvrstni solisti Goran Bojčevski, klarinet, bas klarinet, piščal, kaval; Klemen Bračko, kitara, violina; Matija Krečič, violina; Zvezdana Novakovič, glas, in Miloš Simić, violina, ter tolkalist Damir Mazrek in basist Jani Hace, so skupaj s Simboličnim orkestrom pričarali poseben glasbeni večer, ki je bil neizmeren užitek tako tistim, ki so nastopali, kot tistim, ki smo poslušali.

Komunikativnost nastopa in glasbe skupine Terrafolk, sicer veliko bolj deluje na ulici ali v klubu, vendar pa si tako umetniki kot občinstvo občasno zasluži tudi "resen" koncert v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Tu se je srečal zelo pisana združba glasbenikov, ki nam bo v prihodnje v različnih kombinacijah gotovo postregla obilo izjemnih glasbenih užitkov.