Vitez popa v Stožicah

Koncert enega najbolj prepoznavnih glasbenikov svetovnega formata Eltona bosta začela 2Cellos.

Objavljeno
04. november 2011 15.17
Posodobljeno
04. november 2011 17.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Ljubljan – Elton John, britanski pianist, skladatelj in pevec, je doživel tipično usodo britanskega zvezdnika, ki je kariero začel v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Od ljubitelja bluesa do rockovskega zvezdnika, od tarče tabloidov do viteštva reda Britanskega imperija in svetovne pop ikone je dolga pot več kot štirih desetletij. Elton John je verjetno eden najbolj prepoznavnih glasbenikov svetovnega formata, seveda ne zgolj zaradi zbirke trapastih očal in še bolj trapastih oblačil, temveč zato, ker je s sodelavcem, tekstopiscem Berniejem Taupinom, napisal številne uspešnice, ki so zlezle pod kožo veliko večjemu številu poslušalcev, kot so pripravljeni priznati.

Reginald Kenneth Dwight je glasbeno kariero začel pri petnajstih kot pianist v pubu, kjer je preigraval glasbene standarde in tudi svoje skladbe. Leta 1964 je s prijatelji ustanovil skupino Bluesology, ki je sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja na angleških turnejah spremljala velike ameriške glasbene zvezde: The Isley Brothers, Majorja Lancea, Billyja Stewarta, Doris Troy in Patti LaBelle. Leta 1966 je zasedba nastopala z Long Johnom Baldryjem, nato pa se je Dwight odzval na oglas založbe Liberty Records, kjer so ga povezali z Berniejem Taupinom.

Spremenil je ime, vse drugo pa je, kot se govori, zgodovina. Doslej je prodal več kot 250 milijonov albumov in je po tem merilu najuspešnejši glasbenik v zgodovini človeštva. Njegova uspešnica Candle in the Wind (1997) se je prodala v več kot 33 milijonih izvodov in je najbolj prodajani singel po evidenci revije Billboard. Elton John in Bernie Taupin sta skladbo Candle in the Wind leta 1973 napisala v čast in spomin Marilyn Monroe, ki je umrla enajst let prej. Ob smrti velške princeze Diane pa je Elton John skladbo nekoliko priredil in ponovno posnel. Veliko pozornosti je zbujal tudi zaradi nejasne spolne opredeljenosti –
dvakrat je bil poročen z žensko, nato pa je po priznani biseksualnosti oziroma homoseksualnosti registriral partnerstvo s filmarjem Davidom Furnishem. Imata sina Zacharyja Jacksona Levona Furnish-Johna, ki ga je 25. decembra 2010 v Kaliforniji rodila nadomestna mati, med botrami je tudi Lady Gaga.

Koncert Eltona Johna bosta začela 2Cellos (Luka Šulić in Stjepan Hauser) ob 21. uri, predstavila bosta nekatere priredbe (Smells Like Teen Spirit – Nirvana, With Or Without You – U2, Welcome to the Jungle – Guns 'n' Roses) s svojega debitantskega albuma. Mogoče ju bo med koncertom Elton John priklical na oder, kot se je že velikokrat zgodilo, od največjega festivala na svetu Rock in Rio do nastopov v Las Vegasu v okviru koncertov Million Dollar Piano Show, pa tudi na Japonskem.