Vlado Kreslin in gosti navdušili

Tradicionalen poletni koncert poln presežkov

Objavljeno
28. avgust 2013 18.25
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Vlado Kreslin je s svojo razširjeno bando, sestavljeno iz različnih glasbenikov, gostov in ožjega sorodstva, spet pripravil izjemen koncertni večer. Morebiti bi lahko vse to odpravili z zamahom ene roke in dejal, - aah rutina. Pa so njegovi posebni koncerti tako poletni v Križankah, kot decembrski v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma daleč od rutine. Mogoče je edina rutina to, da celo kakšnih 70 odstotkov občinstva vedno in redno pride na te koncerte. To so visoko produkcijski izdelki, ki so tako paša za ušesa, kot oči. Sinoči je na odru nastopalo v različnih kombinacijah kar 19 glasbenikov od najmlajše Kreslinove hčere Ajdine Marije, ki je sodelovala s piščalko in flavto do Vladovih staršev, očeta Milana, s katerim sta odpela novo uspešnico Tisti bejli grm z novega trojnega albuma Čarobnice in mame Katarine.

Na nekaj več kot triurnem koncertu v razprodanih Križankah sicer predstavil široko paleto glasbe, ki jo je v desetletjih glasbene kariere ustvaril. Poudarek pa je vendarle bil na novi izdaji Čarobnice, ki se sicer kompilacija, vendar premore tudi nekaj novih posnetkov.

Komuniciranje Kreslina tako z občinstvom kot s svojimi številnimi sodelavci je vzorčen primer profesionalizma. Gotovo je res težko oditi z njegovega koncerta nezadovoljen. Je pa seveda vedno nekaj pesmi, ki bi jih vsak od nas rad slišal, ampak v tem primeru bo to moral biti nek kreslinski glasbeni maraton. Tudi tokrat je skupaj z občinstvom odpel nekaj najbolj tihih delov svojih pesmi.

Občinstvo v Križankah je vokalno pobožala še gostja Severa Gjurin, ko sta skupaj z Vladom zapela Abel in Kajn. Njegov drugi gost, sicer bolj znan kot pevec, Massimo Savić, pa se je s kitaro in pesmijo Sijaj u tami po 29 letih vrnil na isti oder Križank. Nato pa sta skupaj v slovenščini odpela Od višine se zvrti, za kar sta požela veličasten aplavz. Prav takega sta nekaj dni prej, pred hrvaškim občinstvom, ko je Vlado gostoval pri Massimu na njegovem koncertu v pulski Areni.

Vlado Kreslin sicer ne mara biti legenda slovenske glasbe, ker se ima premladega za kaj takega, je pa glasbenik, ki je veliko storil za samozavest tako številih glasbenikov kot tudi občinstva. Glasbenik svetovnega kalibra lahko pride iz Beltincev. Sicer pa je Vladov prijatelj Rade Šerbedžija v nekem filmu dejal, in to drži kot pribito: »Vsi veliki ljudje, kakor tudi vse velike reke, prihajajo iz province ...«

Seveda ni šlo brez stoječih ovacij in poštenega glasbenega dodatka.