Vzorčen punk ska

Ormoški Pridigarji so po nekajletnem premoru izdali odličen album Nizki udarci na visokem nivoju, ki sledi duhu časa.

Objavljeno
11. januar 2012 11.26
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Po nekajletnem premoru se je ormoška punk'n'ska zasedba Pridigarji vrnila z glasno in jasno ploščo z močnimi sporočili, ki odsevajo ubogega duha naše aktualnosti.

Pogumno lokalni Pridigarji so od leta 1988 delovali v okviru globalnega punk ska gibanja, ki je v tretjem valu omenjenih zvrsti poskrbelo za njun svojevrstni preplet. Taka je tudi glasbena usmeritev na novem albumu Nizki udarci na visokem nivoju, ki je izšel pri mariborski založbi Front rock v okviru zavoda Subkulturni azil.

Pridigarji so vseskozi trmasto vztrajali s pionirskim mešanjem punka in skaja. Glasbo so začinili s humornimi družbenokritičnimi vinjetami, ki so na novem albumu, šestem po vrsti, postali ogrlica dvanajstih krvavih biserov. Kot da so Davorin Bešvir (glas, bas), Domen Obilčnik (kitara), Matej Mertik (pozavna), Andrej Rakuša (bariton saksofon), Sašo Barin (trobenta), Aljoša Širovnik Vičar (sintesajzer) in Kruno Karlovčec (bobni) kar devet let zbirali energijo in čakali, da se bo nabralo dovolj smiselne glasbe za izdajo albuma.

To jim je odlično uspelo, kajti album Nizki udarci na visokem nivoju je secirnica našega vsakdana. Čeprav se zdi, da je to operacijska soba, v kateri kirurgi dajejo vtis, da vedo, kaj počnejo, vseeno naokoli tečejo potoki krvi, kar poudari ovitek albuma. Vprašanja na temo smrti in smisla življenja se na albumu kar kopičijo, od uvodne Pet minut sreče do pesmi Smrt, Slovo od starosti, Zombi v katakombi ter V interesu pre­iskave. Morebiti se z leti vprašanje smrti postavlja pogosteje?

Vsekakor pa Pridigarji ponudijo tudi nekaj pridig politikom v čast, in sicer v skladbi Politiki, kjer poudarjajo ultimativen egoizem peščice veljakov in veljakinj, ki so pripravljeni narediti vse, da si le nagrabijo premoženja in moči. To pa se stopnjuje v skladbi Diktatorska, ki s pogledom nazaj opozarja na vse večjo odsotnost demokratičnega odločanja tako v Sloveniji, kot v Evropski uniji. Pa vendarle mediji ostajajo hlapci kapitalu in tulijo da Ni razloga za paniko na eni strani, na drugi pa Alarm. Medijsko analizo Pridigarjev pa povzame skladba s srhljivo tematiko Incest arest z zgodbo o tistih, ki imajo preveč radi svoje otroke. Obregnejo se še ob lepote našega zdravstva v pesmi Principi, album pa zaključijo z globalistično antiterioristično pesmijo Turneja treh dežel.


Besedila skupine so predana tistemu neposrednemu štajerskemu podeželskem cinizmu, ki s humorno distanco poudarja sporočilnost. Tako je album Nizki udarci na visokem nivoju, eden najboljših glasbenih zaključkov kulturnih dogodkov minulega leta, kajti izšel je konec decembra in bo gotovo odmeval še dolgo v letošnje leto.

 

Pesmi:

1. Pet minut sreče
2. Smrt
3. Slovo od starosti
4. Politiki
5. Diktatorska
6. Zombi v katakombi
7. Ni razloga za paniko
8. V interesu preiskave
9. Alarm
10. Principi
11. Incest arest
12. Turneja treh dežel