Wishbone Ash in Nazareth: dvojni rockovski koncert

Rock skupini z dolgo kariero Wishbone Ash in Nazareth sta v ljubljanskih Križankah ponudili večer retro rocka.

Objavljeno
21. september 2012 17.03
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Angleška zasedba Wishbone Ash in škotska skupina Nazareth sta v ledenih Križankah v Ljubljani skušali ogreti ozračje, vendar jima je to delno uspelo zgolj pri občinstvu. Zasedba Wishbone Ash je bila pri tem precej bolj uspešna, čeprav imajo Nazareth več uspešnic. Obe skupini sta najboljša leta, kakor tudi najboljše albume, doživeli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Obe sta poudarjeno rockerski in sta takšni ostali vsa leta. Obe sta tudi imeli viharno zgodovino odhajanja in prihajanja članov. Prav tako je v obeh le še po en izvirni član, in sicer pri Wishbone Ash kitarist in pevec Andy Powell, znan predvsem po Gibson Flying V kitarah v obliki puščice, pri Nazareth pa je od izvirne postave v zasedbi le pevec prepoznavnega glasu Dan McCafferty.

Skupina Wishbone Ash je bila pri nas (v takratni Jugoslaviji) priljubljena predvsem po zaslugi licenčne izdaje res dobrega albuma Argus iz leta 1972. Očitno so se s tem albumom s prepletom progresivnega rocka in folka  mednarodno proslavili, saj so z njega zaigrali vse pomembne skladbe. Koncert so začeli s skladbama z njega, in sicer z apokaliptično The King Will Come. Že tu je bilo mogoče prepoznati kitarsko medigro dveh solo kitar, drugo v tej postavi igra Finec Jyrki »Muddy« Manninen, kar je ves čas prepoznavna odlika te zasedbe. Sledila je skladba z albuma Argus, znamenita Warrior, potem pa so preskočili na svoj novi album Elegant Stealth, ki so ga izdali lani. Zasedba, v postavi sta še basist Bob Skeat in bobnar Joseph Crabtree, je v Križankah delovalo zelo usklajeno in močno, leta niso kazala, da bi se pomehkužili. Koncert so izpeljali tako, kot je bilo od njih pričakovati. Po uri in pol so v dodatku med drugim ponudili boogie uspešnico z albuma Argus Blowin Free.

Nazareth so tokrat petič nastopili v Sloveniji, kar je v njihovi 44-letni karieri tudi nekaj. Skupino poleg pevca Dana McCaffertyja zdaj sestavljajo kitarist Jimmy Murrison, basist Pete Agnew in bobnar Lee Agnew. Ni delovala pričakovano uigrano, sicer znamenito hreščeče petje McCaffertyja je bilo tokrat precej okrnjeno. Nanizali so kar nekaj uspešnic, kot so Sunshine, Turn On Your Receiver, Whisky Drinking Woman, Broken Down Angel in Hair Of A Dog ter priredbe Cocaine, This Flight Tonight in Love Hurts. Slednja je postala najbolj znana v njihovi različici in je bila velika uspešnica v ZDA, celinski in vzhodni Evropi, nikoli pa v Veliki Britaniji.

V dodatku so med drugim ponudili najljubšo skladbo pevca McCaffertyja Razamanaz in njihovo največjo uspešnico – Dream On iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Več kot uro in pol dolg nastop skupine Nazareth je bil v primerjavi z Wishbone Ash precej bližje razprodaji stare slave. Dramaturško in izvedbeno je imel velika nihanja. Komajda razumljivi McCaffertyjevi govori med skladbami v škotski angleščini niso popravili celotnega vtisa.