Začetek šeste sezone Kina Šiška

Štart s koncertoma domačih skupin Koala Voice in Moveknowledgement.

 

Objavljeno
20. september 2014 14.58
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Ljubljana - Včeraj je bil zagonski dan ljubljanskega Kina Šiška, ki ima za sabo pet let, odkar je precej korenito spremenil kulturno dogajanje v Ljubljani. Center urbane kulture je doslej v lastni produkciji in različnih koprodukcijskih kombinacijah omogočil občinstvu razgiban vpogled v ustvarjenje številnih domačih in tujih umetnikov različnih preferenc.

Otvoritveni dan so začeli z ogrevalnim Grafitti jammom ter À la Cart Performance Webshop: predstavo po naročilu. Največ občinstva pa sta pritegnila večerna koncerta dveh zasedb, ki sicer različno pojmujeta rock, vendar obe na lasten način presegata siceršnje konvencionalno pojmovanje tega žanra.

Sprva so udarili zasavski Koala Voice iz Kisovca, ki so povsem solidno opravili svojo vlogo predskupine na velikem odru Katedrale, kjer so nastopili prvič. Zasedbo iz Kisovca sestavljajo Domen Don Holc (kitara), Manca Trampuš (kitara, vokal), Miha Prašnikar (bobni) in Tilen Prašnikar (baskitara). To je mlada zasedba, na katero je še treba računati, kajti v zgolj dveh letih so se uveljavili na koncertih in tekmovanjih, letos pa so zmagali tako na festivalu Vizije kot na Špil ligi 2014. Samozavestno in uigrano so ponudili svojo različico diskoidnega pop rocka, s primesmi
ostrine alternativnega rocka. Čeprav zelo mladi, delujejo prepričljivo in povsem solidno obvladajo tako oder, kot inštrumente, še posebej se je dobro izkazala pevka in kitaristka Manca, kot sredinska figura v zasedbi. Ker ima
zasedba zelo prijazno ime po mirnem avstralskem medvedku, ki v plišasti različici deli oder s skupino, je tudi pevka oblečena v koalastega pajaca, v katerem je povsem zakuhala.

Nekaj povsem drugega pa so ponudili dolenjski posebneži, ki so se ustalili v zasedbi Moveknowledgement. Klaviaturist Miha Šajina, pevec Miha Blažič - N'Toko, basist Dejan Slak, bobnar David Cvelbar in kitarist Uroš Weinberger so predstavili pesmi z novega albuma See, ki je njihov peti po vrsti, in je pravkar izšel pri založbi Beton Records.

To je zelo zanimiv glasbeni izdelek, ki prinaša glasbenih odtis misli, želja in aspiracij, ki so člane fascinirali v zadnjih dveh, treh letih. Moveknowledgement delujejo glasbeno precej nekonvencionalno in v precejšnji meri svoje bivanje podredijo glasbenemu ustvarjanju, ki nastaja brez prisile. Ta svoboda v izražanju je rezultirala v enem atraktivnejšem rock albumu letos pri nas, kjer pa je treba pojem rock seveda vzeti z rezervo. Moveknowledgement so strdek glasbenih vizij posameznih članov, ki so v zasedbo prinesli svoje ideje, ki pa so se v procesu brušenja in spajanja spremenile v končni glasbeni. Album See je drzen, njegova predstavitev v živo pa se mi je zdela celo še bolj poudarjeno elektronska, kot pa je to slišati na studijskih posnetkih. Moveknowledgement, ki delujejo na domači
glasbeni sceni že več kot 15 let, lahko povsem suvereno stopijo ob bok na odru katerikoli evropski nekoliko bolj alternativno rockovsko-elektronski zasedbi.