Zaprta članica Pussy Riot začela z gladovno stavko

Nadežda Tolokonikova protestira proti grožnji s smrtjo in suženjskemu delu. Predstavnik zapora v Mordoviji, kjer je zaprta, je njene pritožbe zavrnil kot »neumnost«.

Objavljeno
23. september 2013 17.45
V. U., STA
V. U., STA

Članica ruske punk skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova je danes začela gladovno stavko. S tem želi izraziti protest proti grožnjam s smrtjo, ki naj bi jih bila deležna v zaporniški koloniji, kjer prestaja kazen, ter proti tamkajšnjim pogojem, ki jih je opisala kot suženjsko delo.

V pismu, ki ga je poslala medijem, je naslikala grozljivo sliko življenja v kazenski koloniji v Mordoviji, kjer naj bi zapornice morale delati po 17 ur dnevno in prestajati številne zlorabe. Spanja naj bi imele na voljo le štiri ure na dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot zatrjuje 23-letna mati, ki služi dveletno zaporno kazen zaradi performansa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi, bo odklanjala hrano in prenehala z delom v šiviljski delavnici, dokler je ne premestijo v drug zapor.

H gladovni stavki jo je spodbudila grožnja s smrtjo, ki naj bi jo nanjo naslovil namestnik vodje kolonije, ki ga je označila za deklariranega stalinista. Ta naj bi ji s smrtjo zagrozil, potem ko se je pritožila nad delovnimi pogoji. Potem je začela prejemati tudi grožnje s strani drugih zapornic.

Tolokonikova, ki je v kazenski koloniji v Mordoviji skoraj leto dni, je v ločenem uradnem pozivu pisala tudi preiskovalcem, ki jih prosi, naj pričnejo kazensko preiskavo groženj s smrtjo. Pismo je naslovila tudi na tožilstvo, regionalno upravo zaporov in ruskega ombudsmana.

Pri tem podrobno opisuje po njenem prepričanju nečloveške pogoje v zaporu. Med drugim naj bi se vodstvo za discipliniranje zapornic, ki naj bi kršile pravila, posluževalo udarcev, odrekali naj bi jim hrano in vodo ter uporabo stranišča. Ob neki priložnosti naj bi se morale vse zapornice sleči in gole šivati v delavnici.

Predstavnik zapornih oblasti v Mordoviji Genadij Morozov je pritožbe Tolokonikove zavrnil kot »neumnost«.

»Zaporni pogoji v taborišču številka 14, kjer služi kazen, so odlični,« je dejal za radio Eho Moskve.

Pred Tolokonikovo se je letos za gladovno stavko odločila še druga zaprta članica Pussy Riot, Marija Aljohina, ki zaradi istega dejanja kazen prestaja v drugi ruski regiji. S tem je protestirala, ker ji zaporne oblasti niso omogočile udeležbe na zaslišanju o pogojnem izpustu. Stavko je prekinila, ko so bile nekatere njene zahteve glede zapornih pogojev izpolnjene.

Tako Tolonikovi kot Aljohini je sodišče prošnjo za pogojni izpust zavrnilo.