Godibodi je zavetišče za dobro domačo glasbo

Vodilni festival slovenske avtorske in etno glasbe bo v Ljubljani med 8. in 10. junijem, po različnih krajih Slovenije pa do konca tega meseca.

Objavljeno
07. junij 2017 15.58
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Festival Godibodi slavi prvih deset let. Od leta 2008 ga pod umetniškim vodstvom Janeza Dovča organizirata zavod Godibodi in založba Celinka. Tokrat bo osrednje festivalsko prizorišče še zadnjič letni vrt hostla Celica v Ljubljani, prihodnje leto se bo namreč preselil na Ljubljanski grad. Že letos pa bodo tam pripravili poseben festivalski dogodek, ko bo večinštrumentalist Bošt­jan Gombač 21. junija pripravil svoj avtorski večer.

Janez Dovč pravi, da je ponosen, ker je z ekipo celo desetletje vztrajal pri spodbujanju avtorske glasbene proizvodnje. Njihov moto delovanja je bilo ves čas prepričanje, da bomo krizo rešili z več in ne z manj kulture. V tem desetletju je pri Celinki izšlo več kot sto slovenskih avtorskih albumov, letos so jih izdali deset in večino bodo glasbeniki in glasbenice premierno predstavili v živo na letošnjem festivalu.

»Začelo se je leta 2008 s ciklom Nova godba v Stari elektrarni, kjer je Godibodi gostoval štiri leta. Za eno leto se je nato preselil na Oder pod zvezdami v ljubljanskem lutkovnem gledališču, letos bo že petič na vrtu hostla Celica. V okviru festivala smo doslej pripravili približno sto koncertov. Na večini so glasbeniki predstavljali svoje nove albume, ki praviloma izidejo pri sorodni založbi Celinka. Tudi založba deluje že deset let in je konec preteklega leta izdala stoti album. Če dodamo še teh deset novih, smo v desetih letih prišli do številke sto deset, kar je že lepo število albumov domače avtorske ali etno glasbe. Že več let imamo tudi posebne produkcije, ko festival povabi glasbenike, da pripravijo nekaj povsem novega za to priložnost,« pojasnjuje Dovč.

V troje

Letos se bo na vsakem od festivalskih večerov predstavilo troje izvajalcev, vsak z novim albumom. Oder si bodo prvi večer delili Taša, Brest z Vesno Zornik in Mistermarsh, drugi večer ga bodo zasedli dolenjski izvajalci Bort Ross, Tretji kanu in Lamai, tretji večer pa se bodo na njem družili Klemen Kotar, Sara in Smaal Tokk.

Taša je umetniško ime akademsko izobražene skladateljice Nataše Vester Trseglav, ki že vse življenje intenzivno uresničuje svojo potrebo po glasbenem ustvarjanju. Njeno glasbeno in čustveno zatočišče je bil in ostaja klavir. Ob njem so nastale skladbe za njen avtorski prvenec Pantha rei, ki ga bo predstavila z zasedbo Dejan Jerončič (kitara), Enos Kugler (bobni), Sebastjan Podlesnik (kontrabas) in Katja Zupan (sprem­ljevalni vokal).

Za imenom Mistermarsh se skriva eden najbolj izkušenih in vsestranskih glasbenih ustvarjalcev in producentov Martin Štibernik. Po poltretjem desetletju delovanja na različnih glasbenih področjih se je leta 2015 podal na samostojno glasbeno pot s prvencem Home. Nov album Altamira bo premierno predstavil ob pomoči Sergeja Ranđelovića (bobni), Roberta Pikla (električna kitara), Mihe Goršeta (klaviature) in Nejca Ušlakarja (akustična kitara).

Zasedba Brest je zelo sveža združba odličnih in uveljavljenih glasbenikov, ki so uglasbili poezijo Kristine Kočan, prepoznavne slovenske pesnice mlajše generacije. Prefinjena zvočna mešanica popa, jazza, bluesa, rocka in odmevov ljudske glasbe očara že na prvo poslušanje. Projekta sta se lotila pevka Vesna Zornik, članica zasedbe Katalena ter izvajalka izvrstnega electro tanga, in eden najzanimivejših kitaristov daleč naokoli Samo Šalamon. Koncertno zasedbo pa dopolnjujeta tolkalist Bojan Krhlanko in baskitarist Samo Pečar.

Bort Ross je umetniško ime Boruta Antončiča, dolenjskega kantavtorja, ki je po žanrsko raznolikih projektih in sodelovanjih (K. U.T. Gas, Strategi, S.e.v.e.n. …) pred tremi leti stopil na samostojno glasbeno pot. Polnokrvni pop prvenec Sančo Pansa je izdal leta 2015, novega pa bo predstavil še z Markom Verbičem (kitara), Primožem Moš­konom (kitara), Tomažem Zorkom (kontrabas), Mirom Tomšičem (bobni) in Jernejem Šuštaršičem (klaviature).

Duet Tretji kanu je nastal po spletu številnih naključij, da sta se glasbenika, ki sta dotlej delovala v žanrsko precej različnih zasedbah, našla na istem čolnu. Sestavljata ga vokalistka in besedilopiska Anja Pavlin ter kitarist in skladatelj Jan Medle. V živo pa bosta prvenec V vesolju predstavila še ob pomoči Žige Dobravca (bobni), Primoža Moškona (kitara), Janija Kovačeca (baskitara) in Jerneja Šuštaršiča (klaviature, harmonika).

Lamai je umetniško ime mlade dolenjske pevke Lare Poreber, ki smo jo doslej spoznavali predvsem kot ženski vokal na odmevnem albumu Jerneja Zorana Ministrstvo resnice ter v številnih sodelovanjih z drugimi glasbeniki. Na letoš­njem Godibodiju se bo predstavila s svojim prvencem, pri katerem je sodelovala kot soavtorica glasbe in besedil. Nastopila bo ob spremljavi Marka Verbiča (kitara), Primoža Moškona (kitara), Tomaža Zorka (kontrabas), Mira Tomšiča (bobni) in Jerneja Šuštaršiča (klaviature).

Klemen Kotar je saksofonist, basist, pisec skladb in priredb, ki je po sodelovanju na skoraj štiridesetih albumih in v številnih zasedbah le našel trenutek za stvarjenje svojega prvega solo albuma, ki bo temeljil na bluesu. Glasbo z njega bo v živo predstavil s skupino, v kateri so še kitarista Žiga Stanonik in Gašper Krž­manc, basist Miha Koren in bobnar Jure Rozman.

Sara je poseben projekt tolkalista, producenta in avtorja Enosa Kug­lerja, ki ga bo v živo predstavil ob podpori Ane Šimenc (vokal, klaviature), Petra Jana (električna kitara, akustična kitara) in Dejana Jerončiča (baskitara).

Edini primorski gangsta raper Smaal Tokk je po izidu odličnega prvenca Unotisto menda »samo zaradi pohlepa po denarju« izdal drugi album s pomenljivim naslovom Sindrom druge plošče, ki ga bo predstavil v živo z ekipo, v kateri so še Marko Boh (klaviature), Klemen Kotar (baskitara), Gašper Kržmanc (električna kitara), Enos Kugler (bobni), Blažka Oberstar Bistan (flavta) in Ana Šimenc (saksofon).

Dogajanje v ozadju

Festival se je že pred leti začel širiti po Sloveniji, poseben koncert pa bo imel 21. junija prejemnik letoš­nje nagrade Prešernovega sklada, Boštjan Gombač, na dvorišču Ljubljanskega gradu. Festival Godibodi vedno ponudi tudi bogat in zanimiv spremljevalni program, med drugim z razstavami, delavnicami in slikarskim ex-temporom. V soboto, 10. junija, bo informativni dan na šoli oblikovanja zvoka Zvokovanje, ki jo vodi znameniti producent in član zasedbe Videosex Janez Križaj. Študentje Zvokovanja pa bodo v okviru izobraževanja ozvočili letošnji festival in ga tudi snemali.