Zlati lev Keithu Jarrettu

Legendarni ameriški pianist se bo znašel v soju beneških žarometov 29. septembra, ko bo uradna podelitev nagrad 62. Bienala sodobne glasbe.

Objavljeno
26. februar 2018 16.53
V. U.
V. U.

Že dolgo velja za enega najboljših in tehnično najbolj izurjenih mojstrov črno-belih tipk tako v jazzu kot v klasiki, letos pa bo za življenjski opus prejel zlatega leva glasbenega dela Beneškega bienala.

Legendarni ameriški pianist Keith Jarrett se bo znašel v soju beneških žarometov 29. septembra, ko bo uradna podelitev nagrad 62. izdaje bienala sodobne glasbe – napovedujejo jo kot programski crossover med Evropo in

meriko –, organizatorji pa so v obrazložitvi zapisali, da gre za absolutnega glasbenika, priljubljenega tudi pri občinstvu. Temu ne kaže oporekati. Njegovo ploščo The Köln Concert (ECM 1975), ki velja za najbolje prodajano solistično klavirsko ploščo v zgodovini, so doslej prodali v več kot štirih milijonih izvodov.

Klasik čiste improvizacije

Ob podelitvi napovedujejo tudi nastop danes 72-letnega glasbenika, ki slovi po čisti improvizaciji. Tako rekoč izmislil si je format solistične klavirske improvizacije in v njem ustvaril vrsto mojstrovin. »Njegova obsežna diskografija priča o umetnosti brez meja, o edinstveni osebnosti na področju jazza.

Njegov pristop in slog sta tako osebna, da sta iz njega ustvarila univerzalnega mojstra v zgodovini glasbe,« so mu polaskali v obrazložitvi. Jarrett je v skoraj petdesetletni karieri snemal tako rekoč vse, od pop pesmi do klasike, prav tako v najrazličnejših zasedbah.

Ustvaril je skoraj nepregledno množico skladb najrazličnejših žanrov, od solističnih in takšnih za majhne zasedbe, zlasti za trio, do pravih klasičnih mojstrovin za soliste in orkester.

V sedemdesetih letih minulega stoletja je vodil dva kvarteta, ameriškega in evropskega, na začetku osemdesetih pa je s prijateljema Garyjem Peacockom (kontrabas) in Jackom DeJohnettom (bobni) nastopal v triu, ki je obveljal za najboljšo malo jazzovsko zasedbo svojega časa.