Zmešalka#16: Kaj nam je padlo v uho na slovenski sceni ...

V petek lahko na praznovanju Klubskega maratona RŠ ujamete kaj preslišanega; nekaj pa smo na seznam dodali še sami.

Objavljeno
24. november 2015 10.33
Posodobljeno
25. november 2015 14.00
Jerneja Grmadnik
Jerneja Grmadnik
Pred zaključkom leta se bo kot vedno govorilo o najboljših zgoščenkah letošnjega leta, top lestivcah najboljših skladb in koncertov, mi pa vam bomo raje ponudili v poslušanje nekaj (novih) imen na slovenski (alternativni) glasbeni sceni ali vsaj tistih imen, ki so v zadnjem letu pritegnila našo pozornost. Ob tem napovedujemo tudi poseben dogodek, saj v petek Klubski maraton Radia Študent, eden glavnih promotorjev mladih bendov, praznuje že 15-letnico. Vse najboljše!

Trip hop pod imenom BLUE.sine

Triphoperji Blue.sine sicer niso popolni novinci na sceni, saj ustvarjajo že od leta 2009, lani pa so izdali prevenec Can You Hear in Color? Marsikoga bodo spomnili na zgodnje Melodrome, njihova glasba pa je temačna in melanholična z nežnim vokalom pevke Urške Bajec. Ostali člani zasedbe so še klaviaturist Žiga Četrtič, basist Bor Hodžić, kitarist in »vzorčevec« Žiga Kroflič ter bobnar Darian Kocmur.




Urbana samota in hladni občutki z Liamere

Liamere je skupni projekt pevke in tekstopistke Malidah in producenta Fergusona, ki podobno kot prejšnji bend, svojo izraznost išče v trip hopu z dobršno mero elektronike: njuna glasba je mešanica zlomljenih ritmov in raskavega ženskega vokala. Pred kratkim je dvojec izdal svoj dolgometražni istoimenski prvenec Liamere na katerem je devet skladb, ki »popeljejo poslušalce v svet urbane samote in hladnih občutkov s katero dvojec predstavlja svojo glasbeno vizijo,« so zapisali ob predstavitvi. V živo se dvojici na basu pridruži še Anej Kočevar (Adam, Anavrin, Gušti). 



Eden najboljših moških vokalov ta hip – Jardier

Jardier je glasbeni projekt Alexa Raztresena, ki je okrog sebe zbral stare znance slovenske scene. S prepoznavnim glasom in prijetnim popom je že osvojili radijske lestvice, njihova plošča pa je izšla 31. oktobra letos. Na njej boste našli deset skladb, ki morda ne prinašajo kaj zelo vpadljivo novega, ampak so zrele, izdelane in dovolj kakovostne, da bi skupino ob poslušanju prav zlahkoto lahko zamenjali za kakšen svetovno popularen bend. Vsekakor melodije za izvoz in vokal, ki navduši.




Zasavki mladci, pod imenom HAY


Mlad trio iz Zasavja je nase opozoril na letošnjem Klubskem maratonu Radia Študent. Lo-fi zvok in sanjave vokalne harmonije, zajete v temačnih baladah in garažnih rockovskih izbruhih, tako bi lahko opisali glasbo letošnjih finalistov, za katere boste prav gotovo še slišali.




Alternativni pop iz Obale – NOAIR

Melodičnost, ki se kaže skozi številne preobleke zvoka in ritma: Noair so plod glasbenega ustvarjanja pevca in kitarista skupine NoAir, Maksa Bembiča, tudi avtorja besedil in glasbe, ki se skupaj z Jašom Hedžetom (bas kitara, vokal), Aleksandrom Družino (kitara) in Gregorjem Brajkovičem  (bobni, vokal) poigrava s skrajnostmi alternative in popularne glasbe. Skupina na svojem prvencu Existential ponudi paleto zanimivih družbeno kritičnih in ljubezenskih skladb, z indie pridihom. Vsaj tako dobri, čene še boljši so tudi v živo, kjer skozi improvizacijo pokažejo odlično glasbeno podkovanost in skladba nadgradijo s še bolj drznimi aranžmaji. Ne zamudite jih!





Your Gay Thoughts - urbani zvoki in dovršena podoba


Ljubitelji urbanih zvokov, hipsterji ali zgolj svetovljani so jih letos vzeli za svoje: bend Your Gay Thoughts je bil v finalu Klubskega maratona lani, septembra pa izdal prvenec The Watercolors. Zasedbo sestavljajo Gregor Kocijančič (vokali, klaviature, elektronika, bas kitara), Fejzo Košir (ritem, bobni), Luka Uršič (vokali, klaviature), Mina Fina (video projekcije) in Michael Thomas Taren (besedila). Svojo glasbo opisujejo kot post pop in hkrati poudarjajo, da so tudi avdio-vizualni kolektiv, zato estetike in zanimivega vizualne spremljave na njihovih koncerti ne manjka. V podhranjeni urbani sceni vsekakor dobrodošla skupina, ki bo popestrila klubsko dogajanje.