Župančičeva nagrada za življenjsko delo skladatelju Jakobu Ježu

Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za področje kulture prejmejo še Špela Čadež, Željko Hrs in Goran Vojnović.

Objavljeno
01. junij 2017 18.56
V. U., STA
V. U., STA
Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2017 prejme skladatelj Jakob Jež. Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture za obdobje zadnjih dveh let pa prejmejo avtorica animiranih filmov Špela Čadež, gledališki, filmski in radijski igralec Željko Hrs ter pisatelj Goran Vojnović.

Jakoba Ježa označuje sodobna glasbena usmerjenost, ki je prepletena z ljudskim izročilom in slovensko glasbeno zgodovinsko preteklostjo. Njegova glasba je blizu poslušalcem in izvajalcem, je dojemljiva, prepričljiva, hkrati pa zveni sodobno in sveže. Njegova dela so našla pot do slehernega slovenskega pevskega zbora, kjer je pustil močan pečat, so v predlogu za podelitev nagrade zapisali predlagatelji iz Društva slovenskih skladateljev.

Priznanja animaciji, igri in knjigi

Špela Čadež je s svojim delom Ljubljano vrnila na svetovni zemljevid na področju avtorskega animiranega dela, je v utemeljitev predloga zapisal predlagatelj, Društvo slovenskih režiserjev. Za svoje filme, v katerih preizkuša različne tehnike, je prejela prestižne nagrade in bila povabljena na ugledne mednarodne festivale. Po uspešnem prvencu Boles (2013) z zadnjim animiranim filmom Nočna ptica (2016) nadaljuje uspešno festivalsko pot.

Hrs že vrsto let ustvarja v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), kjer se je izkazal kot razmišljujoč in angažiran umetnik širokih obzorij in izjemne etične drže. Kot so v utemeljitev predloga zapisali predlagatelji iz SMG, je lahko zgled kolegom in navdih prihajajočim rodovom igralcev. V preteklih dveh letih je pomembno sooblikoval predstave Norčevanje teme, Rokova modrina, Butnskala, Mi, evropski mrliči in Človeški faktor.

Pisatelj Goran Vojnović je z romanom Figa široko zastavil vprašanja o človekovi identiteti v našem geografskem prostoru. Junaki romana vstopajo v ljubljanski prostor in iz njega izstopajo, da bi tako še bolj ostro in zrelo spregovorili o tujstvu in mejah, o usodi biti večni begunec pred nacionalnimi, urbanimi in generacijskimi predsodki, je v utemeljitvi predloga zapisala predlagateljica Ignacija J. Fridl.

Komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Milček Komelj (predsednik), Ignacija J. Fridl, Matevž Čelik, Varja Močnik, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar. Dobitnikom bodo nagrade izročili 8. junija v Lutkovnem gledališču Ljubljana.