Glasbeniki proti lakoti v svetu

Na koncertu ob podelitvi Nobelove nagrade za mir so nastopajoči podprli prizadevanja za omilitev revščine v svetu.

Objavljeno
12. december 2006 10.18
Oslo - Hollywoodska igralka Sharon Stone in glasbenika Cat Stevens ter Lionel Richie so na koncertu v ponedeljek zvečer v Oslu podprli prizadevanja dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhammada Yunusa za omilitev revščine. Na koncertu je bila tudi nagrajenčeva hči, 29-letna operna pevka Metropolitanske opere v New Yorku Monica Yunus, ki je pred koncertom izjavila, da ji je v čast, da je lahko navzoča ob tem velikemu dnevu za očeta.

" Trideset let je potreboval, da je prenesel svoje sporočilo svetu ," je pevka povedala o delu svojega očeta, ki skrbi za posojila za revne prebivalce Bangladeša. "Mislim, da sanja o tem, da bi revščino spravil v muzej," je dodala. Na samem koncertu se je Yunus šalil s sedemtisočglavo množico in dejal, " da bi moral vsako leto dobiti Nobelovo nagrado, saj je tako veselo". Zbrane je tudi pozval, naj skupaj z njim sanjajo o dnevu, ko " nihče ne bo reven".

Na tradicionalnem koncertu, znanim pod imenom "Nobel Peace Prize concert", so nastopili tudi 18-letna pevka Rihanna, britanska pop skupina Simply Red, ameriška operna pevka Renee Fleming ter mehiška pevka in igralka Paulina Rubio.

Richie, dobitnik grammyja, je na novinarski konferenci izjavil, da bi bil spet čas za nov koncert svetovnih glasbenih zvezdnikov, da bi opozorili na potrebo po odpravi revščine, saj je minilo že 20 let, odkar je sam s kolegi posnel pesem "We Are the World", izkupiček pa so namenili skladom za odpravo lakote v Afriki.

Bangladeški ekonomist Yunus je v nedeljo prevzel Nobelovo nagrado za mir za mikroekonomski program, ki vključuje odobravanje majhnih posojil revnim, s pomočjo katerih se z lastno podjetnostjo rešujejo revščine. Odbor za nagrade pa je poudaril, da je nagrada namenjena tudi gradnji mostov med Zahodom in muslimanskimi državami, kakršna je Bangladeš.

"Zaradi tistih mostov sem se na nek način vrnil k petju," je povedal nekdanji Cat Stevens, ki je svoje ime spremenil v Yusuf Islam, ko je v poznih 70-ih letih prevzel muslimansko vero in se umaknil iz glasbenega sveta.

Sovoditeljici koncerta, ki so ga včasih prenašali v 100 državah, sta bili Sharon Stone, morda še najbolj znana po vlogi iz filma Prvinski nagon iz leta 1992, in ameriška igralka Anjelica Huston, ki je leta 1985 prejela oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Čast Prizzijevih.

Stoneova je še spomnila, da so pred 30 leti, ko je Yunus revnim prebivalcem Bangladeša začel posojati skromne vsote denarja iz lastnega žepa, ljudje mislili, da je nor, ko je trdil, da je na ta način moč pomagati milijonom revnih. Banka Grameen, ki jo je ustanovil, ima zdaj okrog sedem milijonov posojilojemalcev, zamisel o majhnih posojilih pa se je razširila še drugod po svetu.

Nobelovo nagrado za mir vsako leto podeljujejo v Oslu, ostale Nobelove nagrade pa v Stockholmu.