Glasbeno obarvan večer v Cankarjevem domu

Drevi oder Gallussove dvorane Cankarjevega doma vabi na premiero opere Don Kihot režiserja Schulte-Michelsa. V Linhartovi dvorani pa bo svoj nov album Fetiš predstavila zasedba Gal in Galeristi.

Objavljeno
19. januar 2007 09.10
Ljubljana - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo v izvedbi ansambla SNG Opera in balet Ljubljana drevi ob 19. uri premiera opere Don Kihot. Predstava bo uprizorjena v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Ob 20.15 pa bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila zasedba Gal in Galeristi, ki bodo predstavili nov album Fetiš.

Gre za četrto postavitev Don Kihota na ljubljanskem odru po letu 1938. Tokrat jo je postavil nemški režiser Schulte-Michels, ki se je v Ljubljani leta 2003 proslavil z Gounodovim Faustom. Skladatelj Jules Massenet si je leta 1904 v Comédie française ogledal premiero Le Lorrainove drame Don Kihot in se tako navdušil nad njegovo predelavo, da se je odločil za koncept, ki se je odmikal od Cervantesa. Njegova želja je bila predvsem ustvariti okolje, v katerem bi ideja o dobroti, plemenitosti in ljubezni zaživela bolj plastično in aktualno. Operna struktura se razvija med tremi protagonisti: idealističnim, plemenitim vitezom Kihotom, njegovim prizemljenim oprodo Sančem Panso in privlačno krajevno zapeljivko Dulcinejo. Opera postreže z nekaterimi antologijskimi prizori (borba z mlini na veter, prizor z razbojniki, prizor umiranja), ki so glasbeni vrhunci opere, v kateri tokrat nastopa mednarodna zasedba, dva protagonista (Gornyja in Molza) je s seboj pripeljal režiser.

Gal in Galeristi

Gal Gjurin, gonilna sila zasedbe, je sestavil novo zasedbo: Gal in Galeristi, ki so februarja lani začeli snemati pesmi za album Fetiš. Nanj so uvrstili izbor 12 posnetkov, od teh so trije instrumentalni, skladbe in besedila je napisal Gjurin. »V album je vloženo veliko dela in kar 1200 snemalnih ur v studiu. To razkošje smo si lahko privoščili, ker smo si postavili studio. Poimenovali smo ga Had, ker je narejen pod zemljo,« je povedal Gjurin, ki je za album prispeval glas, klavir, orgle Hammond, vokoder, kitaro, trobento ter poskrbel za glasbeno vodstvo, sodelovali pa so še kitarist Andraž Mazi, klaviaturist Igor Matkovič, basist Janez Moder, bobnar Rok Koritnik ter spremljevalni pevki Ana Duša in Jasmina Kljajič. Album ni studijska različica pesmi, ki jih igrajo na živih nastopih, saj bo marsikaj v živo zvenelo drugače kot na albumu. Besedila so napisana s slovenščini za slovenski trg in, kot je dejal Gjurin, »če bomo kdaj kaj delali za uspeh v tujini, se bomo tega drugače lotili, kot so se Omar Naber, Siddharta in Neisha«.

Več si preberite v današnjem Delu.