Glasna 70-letnica

Dobitnico oskarja, ki je stala pred kamero v več kot sto filmih in se najmanj tolikokrat angažirala v političnih zadevah, igralski kolegi kličejo tudi "Mati Korajža". V prihodnje se bo posvetila vlogi posebne ambasadorke organizacije UNICEF.

Objavljeno
29. januar 2007 09.43
London - Podobno kot velja za igralstvo, velja tudi za ostale poklice: obstajajo posamezniki, ki po tihem opravljajo svoje delo, in drugi, ki ob tem vedno znova izražajo svoje mnenje. Vanessa Redgrave očitno sodi k tej drugi kategoriji. Dobitnica oskarja je stala pred kamero v več kot sto filmih - najmanj tolikokrat se je angažirala v političnih zadevah. Zaradi nagnjenosti k politiziranju jo angleški kolegi radi kličejo "Mati Korajža". V torek, 30. januarja, bo stara 70 let.

Vanessa Redgrave izhaja iz najbolj znane britanske igralske dinastije. Če je verjeti legendi, Vanessa tudi nikoli ni dvomila, po kateri poti bo krenila. Na dan njenega rojstva je oče Michael Redgrave v Londonu nastopil v Hamletu skupaj z legendarnim igralcem Laurenceom Olivierom. Med hrupnim ploskanjem je Olivier oznanil: "Nocoj se je rodila velika igralka."

Oskar za vlogo v filmu Julia

Obe Vanessini hčeri iz zakona s filmskim režiserjem Tonyjem Richardsonom sta se zavezali igralskemu poklicu, prav tako Vanessin sin iz zveze z italijanskim igralcem Francom Nerom. Kasneje je dolga leta živela z interpretom Jamesa Bonda, Timothyjem Daltonom. Britanski igralec Liam Neeson (Schindlerjev seznam) je Vanessin zet. Najbrž ni treba ugibati, o čem se pogovarjajo na družinskih srečanjih.

Seznam vlog Vanesse Redgrave sega od nastopa v filmu Povečava, prek katerega je leta 1967 postala znana tudi zunaj meja domovine, pa do sodelovanja pri božični oddaji mreže ZDF (Muschelsuchern), namenjeni najmlajšim. V vmesnem obdobju je bila množica filmov, predvsem po književnih predlogah, kot so Umor v Orient ekspresu po delu Agathe Christie, Hiša duhov (Isabel Allende) do Gospe Dalloway po literarni predlogi Virginie Woolf. Oskarja je igralka prejela za vlogo v filmu Julia, v katerem je upodobila judovsko pripadnico odporniškega gibanja.

Igralka z lastno politično stranko

Redgraveova sicer vedno znova opozarja na politične teme, pa naj bo to protest proti Vietnamski vojni, atomski razorožitvi ali britanski politiki do Severne Irske; danes nasprotuje navzočnosti Američanov v Iraku, Kitajcem na Tibetu in Rusom v Čečeniji. Nedavno je izjavila, da danes "ne ve za vlado, ki bi spoštovala človekove pravice", kar velja tudi za vlado njene dežele. Z bratom Corinom, prav tako igralcem, je Vanessa ustanovila celo lastno stranko, Peace and Progress. V prihodnje pa se vendarle želi najbolj posvetiti svoji vlogi posebne ambasadorke organizacije UNICEF.