Glasna kresnička

Skupina Firefly je nedavno izdala soliden prvenec Shades Of Time. To je pop rock izdelek z večino besedil v angleščini in dvem apesmima v slovenščini. Kot prvi singel so izdali skladbo In My World.

Objavljeno
07. oktober 2009 18.50
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljanska zasedba Firefly deluje že od leta 2002 in je po nabiranju koncertne kilometrine in brušenja pesmi nedavno izdala prvenec z naslovom Shades Of Time. Zasedba deluje v postavi Ivana Novak (vokal, klaviature), Aleš Vojvoda (vokal, kitara), Denis Horvath (kitara), Urška Jeraj (violina), Matevž Seibert (bas kitara) in Anže Sitar (bobni). Jutri zvečer se bodo Firely predstavili v ljubljanskem Rogu skupaj s skupinami Red Revolt, Carina, Keller, Neverend, Fosgen in My Flying Testicles.

Skupino so leta 2002 ustanovili prijatelji iz soseske, nato pa so se pridružili še drugi člani, pravi Ivana Novak. Kot je to navada, so tudi oni začeli s preigravanjem tujih uspešnic, potem pa so začeli delati lastne pesmi. S prihodom violinistke je skupina veliko resneje ustvarjala in se usmerila v izdajo albuma.

Že na prvencu Shades Of Time zveni glasba skupine Firefly kot zrelo delo izpiljenih glasbenikov. »Pravzaprav smo vsi še začetniki, vendar intenzivno igramo in nastopamo od leta 2002 ter imamo za sabo dosti koncertne kilometrine«, pravi Novakova. Pesmi so dodobra testirali pri občinstvu in tiste, ki so naletele na najbolj ugoden odziv, izbrali in uvrstili na prvenec Shades Of Time. Sprva so imeli veliko balad, pa so jih opustili. Glede na to, da igrajo oster rock, se jim je zdelo, da morajo imeti v repertoarju več živahnejših pesmi.

Poleg klasične rockovske postave imajo dodano tudi violino, ki zadnje čase ni več nenavaden inštrument v takih zasedbah. »Ko je v skupino prišla violinistka, smo začeli delati tudi drugačne aranžmaje. Z vsakim novim inštrumentom se je glasba temu primerno spreminjala.«

Skupino nekako skušajo spredalčkati kot nek etnometal hard rock ali nekaj podobnega, potem pa jih vabijo na metal festivale. »Ko pridemo, organizatorji včasih niso najbolj navdušeni. Mogoče dobijo na prvi pogled tak vtis zaradi imena, mogoče zaradi vizualne podobe skupine in nekoliko ostrejšega rocka v nekaterih skladbah. V bistvu težimo bolj k pop rock zvoku,« pravi pevka skupine Firefly.

Ivana Novak je tudi avtorica skoraj vseh pesmi in besedil, tako slovenskih kot angleških. Pravi, da je začela pisati besedila v angleščini, ker ji je tako lažje. »Angleški jezik mi je zelo všeč in je zelo lep za pisanje besedil. Imamo pa tudi dve pesmi v slovenščini Lalalai in V tistem maju. Uspeh v tujini je seveda ambicija vsakega, ker je na majhnem slovenskem trgu težko prodati svojo glasbo. Imamo nekaj načrtov za nastope v Avstriji in Nemčiji, pa tudi na Hrvaškem.«