Glazerjeva nagrada Žarku Petanu

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture, bo letos prejel pisatelj in režiser Žarko Petan.

Objavljeno
07. marec 2007 18.16
Žarko Petan
Maribor - Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture, bo letos prejel pisatelj in režiser Žarko Petan. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa bodo prejeli pisateljica Janja Vidmar, dramski igralec Peter Boštjančič in baletni solist Sergiu Moga, je na novinarski konferenci povedal namestnik predsednika odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Peter Pavel Klasinc.

Petana je odbor nagradil za življenjsko delo na področju pisateljskega in gledališkega ustvarjanja, Vidmarjevo za izjemne dosežke na področju mladinske književnosti, Boštjančiča za vrhunske dosežke v repertoarju mariborske Drame, Moga pa bo nagrajen za vlogo Zorbe v istoimenskem baletu Grk Zorba. Podelitev Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin bo 21. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Na razpis za podelitev Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin za leto 2007, ki je bil objavljen 24. oktobra lani in odprt do 15. decembra, je prispelo 24 predlogov z 19 predlaganimi kandidati, od tega 11 kandidatov za Glazerjevo listino in osem kandidatov za Glazerjevo nagrado. Strokovne komisije so opravile izbor in odboru posredovale v odločanje več predlogov, je pojasnil Klasinc in dodal, da je odbor odločitev o nagrajencih sprejel na seji 16. februarja.

Glazerjeva nagrada in Glazerjeve listine, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, so prvič podelili leta 1987. Tudi letošnji dobitniki bodo poleg spominske plakete in listin prejeli še denarne nagrade. Dobitnik Glazerjeve nagrade bo prejel 15.600 evrov oziroma tri četrtine denarne vrednosti Prešernove nagrade, dobitniki Glazerjeve listine pa bodo prejeli po 5200 evrov oziroma tretjino denarne vrednosti Prešernove nagrade.