Google v muzejih

Iskalnik Google poznamo tudi po tem, da je s spletnimi stranmi Google Maps in Google Earth svet, regije, mesta in ulice približal ljudem. Zdaj so se pri Googlu odločili ljudem omogočiti še ogled znanih muzejev sveta in njihovih umetniških zbirk.

Objavljeno
02. februar 2011 18.36
Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura
Projekt so poimenovali Google Art Project, lansirali pa so ga pred nekaj dnevi. "Raziskujete muzeje po svetu, odkrijete stotine umetniških del z možnostjo zoomiranja in si ustvarite lastno zbirko mojstrovin," stran vabi v virtualne prostore sedemnajstih svetovno znanih galerij in muzejev.

"Projekt se je začel, ko je majhna skupina ljudi s posebno afiniteto do umetnosti začela razmišljati, kako bi z našo tehnologijo pomagali muzejem, da bi bila njihova umetnost še bolj dostopna -- ne le tistim, ki navadno obiskujejo muzeje, ali tistim, ki imajo velike muzeje in galerije pred svojim pragom, ampak celi vrsti ljudi, ki sicer teh stvari morda ne bi nikoli videla od blizu," idejo v svojem blogu pojasnjuje Amit Sood, direktor projekta.

Nov umetniški projekt je dostopen na interaktivni spletni strani googleartproject.com. Ko uporabnik pride na to stran, lahko vstopa v muzejske prostore podobno, kot se je premikal po ulicah Google Mapsa in Google Eartha. V virtualiziranih svetovnih muzejih je na ogled več kot tisoč umetniških del, ki jih je ustvarilo okoli štiristo umetnikov.

Zadnjih 18 mesecev je Googlova ekipa sodelovala s 17 umetniškimi muzeji in dokumentirala njihove zbirke. Zdaj si je med drugim mogoče ogledati dela berlinske Alte Nationalgalerie, galerije The Freer v muzeju Art Smithsonian v Washingtonu, National Gallery v Londonu, Metropolitanskega muzeja v New Yorku, Muzeja moderne umetnosti (MOMA) v New Yorku, muzeja Reina Sofia v Madridu, dvorca Versailles, muzeja Hermitage v Sankt Peterburgu, galerije Tertjakov v Moskvi, Tate Britain v Londonu, galerije Uffizi v Firenzah in Van Goghovega muzeja v Amsterdamu.

V slavnih muzejih in galerijah so napravili posnetke pomembnih umetniških del v zelo visoki resoluciji s tako imenovanimi gigapiksli, ki ljudem omogoča, da na posameznih slikah opazujejo prostemu očesu nevidne detajle. Vsaka od podob daje tisočkrat bolj natančno sliko od povprečnega digitalnega fotoaparata, pravi Sood.